Lékaři protežují pohřební službu

Pozůstalí si stěžují, že je někteří lékaři z pražské záchranky nutí, aby si objednali pohřební službu Helfi. Ta to popírá.

Jindřichu Ptáčkovi zemřela po dlouhé nemoci doma manželka – bylo to hrozné samo o sobě, ale další šok jej čekal, když přijela lékařka Pražské záchranné služby. Ohledala tělo jeho ženy a začala mu „dohazovat“ pohřební službu Helfi.
     „Když jsem lékařce řekl, že jsme si pohřební službu už vybrali, začala se chovat arogantně a nevybíravě. Vyhrožovala, že pokud si nevezmeme Helfi, nechá tělo odvézt na pitvu,“ popisuje Jindřich Ptáček.
     Na „dohodu“ nepřistoupil, přesto podle něho krátce po odjezdu lékařky přijeli zřízenci pražské služby Helfi a dožadovali se vydání těla. „Doktorka tedy musela pohřební službu zavolat ještě předtím, než k nám vůbec ona sama přijela,“ míní Ptáček.
Podobnou zkušenost má v Praze více lidí. Například zaměstnanci hospiců, kteří často bývají při tom, když jejich klienti doma umírají. Pracovníci Domácího hospice Cesta domů potvrzují, že už několikrát byli svědky toho, že lékaři Pražské záchranné služby pozůstalým nabízeli právě pohřební službu Helfi. „Setkáváme se s tím u některých lékařů. I když si pozůstalí mohou vybrat jakoukoli pohřební službu, lékař jim tvrdí, že musí zavolat Helfi,“ popsala svou zkušenost ředitelka hospice Martina Špinková.
     Pokud však mají příbuzní zemřelého objednanou svou pohřební službu, jsou někteří lékaři poměrně nevybíraví. „Před pár dny mi zemřel po krátké nemoci strýc. Protože už bohužel bylo jasné, že zemře, tak se teta domluvila s Pohřební službou Hlavního města Prahy. Když tedy její manžel zemřel, zavolala sanitku a zároveň i domluvenou pohřební službu,“ popisuje neteř zemřelého, třicetiletá Hana z Prahy.
     Přivolaný lékař při vyplňování papírů souhlasil s tím, že pitva není nutná, protože byla příčina úmrtí jasná. „Řekl, že zavolá pohřebáky. Když však teta opáčila, že už jedou, tak se rozzlobil. Nutil ji k tomu, aby svou objednávku zrušila a využila nabídky jím doporučené pohřební služby,“ dodává příbuzná. Protože její teta trvala na svém, lékař se naštval a poznámku „nepitvat“ přeškrtl a napsal, že pitvu doporučuje.
     Jaká je při úmrtích praxe? Pokud lékař ví, že měl zesnulý vážnou diagnózu a jeho smrt se v podstatě čekala, tak pitvu zbytečně nenařizuje. „Postup kolegy, který se v tomto případě takto zachoval, proto moc nechápu. Je pravda, že to asi budí trochu podezření. Stojí to navíc peníze ze zdravotního pojištění, protože tyto pitvy hradí pojišťovny,“ řekla lékařka z pražské záchranky, která chtěla zůstat v anonymitě.
Ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz sice potvrdil, že podobné jednání lékařů v minulosti už řešil, podle jeho slov však šlo jen o tři případy. „Toto je samozřejmě špatné. My však smlouvu s žádnou pohřební službou nemáme,“ řekl Schwarz.
     I když protežování pohřební služby Schwarz odmítá, lékaři mluví jinak. „Vím, že někteří kolegové příbuzným zemřelého doporučují pohřební službu Helfi. Slyšela jsem i o částkách v řádu stokorun za takovou reklamu,“ dodala lékařka pražské záchranky.
     Spolumajitel pohřební služby Helfi Martin Uzel podobná nařčení odmítá. „Lékař je ze zákona povinen poslat zemřelého na pitvu. Takže je to spíš naopak. K těmto případům nás volají, až když rozhodnou, že bude pitva, a ne že by pitvou vyhrožovali, když si nás pozůstalí nezavolají,“ brání se Uzel. Argumentuje také tím, že je k případům úmrtí volá také policie a hasiči. „Specializujeme se na to už deset let,“ uvedl Uzel.
     Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt vyjmenoval případy, kdy lékař musí pitvu nařídit: pokud je příčina smrti nejasná, narodí-li se mrtvé dítě nebo když zemře dítě do patnácti let věku. Dalším důvodem je smrt ženy v souvislosti s těhotenstvím, při porodu či po něm. „Nebo také u násilné smrti, sebevraždy, nebo je-li podezření, že ke smrti došlo v souvislosti se špatnou zdravotní péčí,“ dodal mluvčí Cikrt. 

Jakou máte Vy zkušenost s pohřební službou, případně její spoluprací se záchrankou či policií? Napište nám svůj zážitek na e-mail: pavla.kubalkova@mfdnes.cz nebo zavolejte na telefonní číslo: 225 062 390.

Pavla Kubálková 

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz