Knihy pro zdravotní sestry, ošetřovatelky a pečovatelky

 

FRIEDLOVÁ, Karolína: **Bazální stimulace v základní ošetřovatelské péči.
**Bazální stimulace je nová metoda péče o nemocné, postižené a seniory, zejména pro takové klienty, kteří mají změněné vnímání, hybnost a schopnost komunikace. Bazální stimulace se orientuje na oblasti podpory vnímání, komunikace a mobilizace zachovalých schopností klienta. Základem bazálně stimulující péče je respekt klientovy autonomie. Kniha je použitelná jako zdroj teoretických základů i jako praktická příračka, protože předkládá některé z technik stimulací. Je určena zejména pracovníkům v pečujících profesích. Seznam zařízení v ČR a SR, která zaváději BS do péče o své klienty. 

SOFAER, Beatrice: *Bolest. Příručka pro zdravotní sestry.
***Příručka o bolesti, jejím zmírňování a obecných zásadách její léčby. Základní poznatky z oblasti neurofyziologie a psychologie bolesti. Autorka klade důraz na dobrou spolupráci sestry s lékařem a aktivní reakci zdravotnického personálu, zvláště zdravotních sester, na stížnosti a stav pacienta. 

Cesta k modernímu ošetřovatelství.** Sborník příspěvků z konference.
**FN Motol, Praha 16. — 17. září 1999. Sborník obsahuje 44 příspěvků týkajících se nejrůznějších aktuálních témat z oboru ošetřovatelství. 

HASTINGSOVÁ, Diana: **Domácí sestřička. Péče o nemocného doma.
**Kniha obsahuje lehce zvládnutelné návody k poskytnutí dobré základní péče o nemocného. Obsahuje návody, jak zvládnout ošetřovatelskou péči při lehčích i těžkých nemocech, diety a způsoby výživy, starost o děti, o umírající lidi, péči o tělesně postižené. Přináší kromě praktických rad také rady, jak o sebe musí pečovat pečující člověk, aby se vyhnul syndromu vyhoření. 

FROŇKOVÁ, Marie — Hernová, Renáta — Mikšová, Zdeňka — Zajíčková, Marie: Kapitoly z ošetřovatelské péče I., II. ** Publikace je určena studentům a zdravotníkům, sestrám a ošetřovatelům. Obsahuje kapitoly o ošetřovatelském procesu při zajištění základních potřeb klienta, měření a sledování fyziologických funkcí, ošetřovatelský proces při podávání léků. Kniha obsahuje přílohy, rejstřík a seznam literatury.

FROŇKOVÁ, Marie — Mikšová, Zdeňka — Zajíčková, Marie: **Kapitoly z ošetřovatelské péče II.
**Kniha v této podobě vychází poprvé. Předchozí vydání v nakl. Nalios byla zcela přepracována a podstatně doplněna. Odborná učebnice pro sestry a další ošetřovatelské profese přináší tyto kapitoly: Ošetřovateský proces při odběru, transportu a uchování biologického materiálu, endoskopickém vyšetření, na chirurgickém oddělení, u stomií, při punkci. Přílohy: Taxonomie ošetřovatelských diagnóz, Taxonomie II. pro období 2003-2004, Literatura, Rejstřky.  * *

**MAHROVÁ, Gabriela — Venglářová, Martina: Komunikace pro zdravotní sestry.
**Komunikace s člověkem, který je nemocný, trpí bolestmi, má starosti, je nervózní, rozzlobený, není jednoduchá. Stejně důležité, jako předat mu informace a domluvit se, je povzbudit jej a dodat mu naději. Autorkami knihy o komunikaci pro zdravotní sestry jsou zkušené sestry, které napsaly knihu ze svých celoživotních zkušeností. Kniha obsahuje tyto kapitoly: Úvod, Verbální komunikace, Neverbální komunikace, Sdělování činy, Komunikace z hlediska vývoje jedince, Možnosti využití prvku asertivity, Změny chování v souvislosti s nemocí, Komunikace s nemocným dítětem, Komunikace s pacienty s psychickými obtížemi, Komunikace s pacienty se změnou intelektu, Komunikace s pacientem se závažným onemocněním, Komunikace s pacienty s různými typy postižení, Sociálně problematický klient, Rejstřík.  

HOLEKSOVÁ, Taťána: **Ležící nemocný člověk v domácím prostředí. Praktická příručka jak pečovat o málo mobilního a zcela imobilního člověka doma.
**Praktická brožura pro pečující o nemocného člověka. Obsahuje tyto kapitoly: Zamyšlení, Jak pečovat o vztahy v rodině a dobrou komunikaci se starým člověkem, Jak pečovat o hygienu, Jak pečovat o fyzickou kondici nemocného — jak s ním cvičit, jak s ním manipulovat, jak ho polohovat, Péče o stravování a příjem tekutin, Péče o vyprazdňování moče, Péče o vyprazdňování stolice, Péče o spánek a odpočinek, Péče o nemocného trpícího bolestí, Péče o dementního člověka, Péče o umírajícího, Péče o naše duševní zdraví aneb relaxace, Některé důležité instituce a zařízení, Seznam literatury, Přílohy. 

PAVLÍKOVÁ, Slavomíra: **Modely ošetřovatelství v kostce.
**Nová učebnice pro studenty a zdravotníky obsahuje tyto kapitoly: Filosofie a ošetřovatelství, Teorie a modely ošetřovatelství, Humanistické modely, Modely interpersonálních vztahů, Systémové modely, Modely energetických polí, Závěr, Seznam literatury. 

**IVANOVÁ, Kateřina — KUTNOHORSKÁ, Jana — ŠPIRUDOVÁ, Lenka: Multikulturní ošetřovatelství I.
*Kniha je věnována poskytování kvalitní ošetřovatelské péče pacientům různých národností a etnik. Obsahuje tyto kapitoly: Úvod, Základní pojmový aparát, Etické aspekty poskytování kulturně shodné péče, Komunikace při poskytování multikulturní a transkulturní péče, Integrační politika státu, Systém zdravotní a zdravotnické péče o cizince, Metody zkoumání v transkulturním ošetřovatelství, národností, etnické a kulturní menšiny na našem území, Spiritualita, náboženství a duševní zdraví, Klíčová slova, Jmenný a věcný rejstřík. *

HALMO, Renata — KUDLOVÁ, Pavla — ŠPIRUDOVÁ, Lenka — Tomanová, Danuška: **Multikulturní ošetřovatelství 2.
**Na základě vlastních zkušeností, terénního výzkumu, odborné spolupráce a konzultací vznikla kniha o ošetřovatelství v multikulturním prostředí, která se věnuje překonávání komunikačních a kulturních bariér při poskytování ošetřovatelské péče. Obsahuje tyto hlavní kapitoly: Základní pojmový aparát multikulturního ošetřovatelství, Etické aspekty poskytování kulturně shodné péče, Komunikace při poskytování transkulturní péče, Intergrační politika státu, Systém zdravotní a zdravotnické péče o cizince, Metody zkoumání v transkulturním ošetřovatelství,  Etnocentrismus a systém zdravotnické péče jako subkultura, Národnostní, etnické a kulturní menšiny na našem území, Spiritualita, náboženství a dušení zdraví, Klíčová slova, Jmenný rejstřík, Věcný rejstřík.
Pozn.: Knihu je nutno předem objednat ze skladu. Druhý díl knihy Multikulturní ošetřovatelství se věnuje hlavně edukaci sester pro multikulturní ošetřovatelství, teorii a metodám výuky. Obsahuje tyto hlavní části: Teorie transkulturního ošetřovatelství, Specifika komunikace, Duchovní zdraví a ošetřovatelský proces v kontextu transkulturního ošetřovatelství, Specifika edukační činnosti sestry u pacientů odlišné kultury či etnika,  kazuistika, Vhodné organizační metody, Vzdělávání, výchova, edukace, Metody realizace transkulturního ošetřovatelství, Aplikace aktivizačních metod ve výuce, Plánování výuky, Metodický balíček pro učitele, Příklady implementace transkulturní výchovy, Rejstříky. 

VONDRÁČEK, Jiří — VONDRÁČEK, Lubomír: Odpovědnost při poskytování ošetřovatelské péče.
Brožura — novinka ze zdravotního práva pro ošetřovateskou praxi — obsahuje tato témata: Protiprávní jednání, Škodlivý následek, Trestněprávní odpovědnost, Trestný čin, Přestupek, Odpovědnost smluvní, Občanskoprávní odpovědnost, Pracovněprávní odpovědnost, Ochrana osobnosti sestry, Úskalí obhajoby sester, Odpovědnost pacienta, Terminologie, Prameny práva, Literatura.* *

BARTOŠÍKOVÁ, Ivana: **O syndromu vyhoření pro zdravotní sestry.
*Kniha je určena pro zdravotní sestry a další pracovníky v pečujících profesích. Obsahuje tyto hlavní části: Úvod; Profese sestry a stres; Co je syndrom vyhoření; Prevence syndromu vyhoření; Závěry; Přílohy. Literatura.  *

ONDERKOVÁ, Alice: Ošetřovatelská abeceda.
Další drobná brožuřka z užitečné edice. Měla by ulehčit laickému pečovateli, najde v ní praktické rady a zkušenosti, čeho si má při péči o svého blízkého všímat. Navazuje na brožury Pečuj doma a Umřít doma a přináší pohledy zdravotní sestry na ošetřovatelskou problematiku a tím oba předchozí texty doplňuje o další praktický rozměr*.* 

ARANDA, Sanchia — O´CONNOR, Margaret: **Paliativní péče pro sestry všech oborů.
**Autory knihy jsou sestry, kniha je určena pro ošetřovatelské profese. Kniha přináší zkušenosti a řešení problémů a situací, jimž čelí ošetřovatelský personál a pečující při péči o umírající pacienty. Věnuje se především péči ve zdravotnických zařízeních, je ale uplatnitelná i v domácí a mobilní hospicové péči. 

MIKULA, Jan — MÜLLEROVÁ, Nina: **Prevence dekubitů.
**Kniha je určena nejen sestrám, lékařům a studentům zdravotnických oborů, ale všem pracovníkům, kteří pečují o pacienty s omezenou pohyblivostí, a také laikům, kteří doma pečují o své blízké. Dekubity jsou jedny z kritických ukazatelů kvality péče, jejich výskyt může výrazně snížit kvalitu života pacienta a negativně ovlivnit proces uzdravení. Po prostudování knihy budou znát sestry hlavní příčiny vzniku dekubitů, budou umět posoudit a klasifikovat riziko dekubitů i popsat dekubity již vzniklé. Hlavní důraz je pak kladen na výběr správných intervencí, které mohou vzniku dekubitů zabránit.

*Výkladový ošetřovatelský slovník.
***Kniha, která umožňuje lepší porozumění mezi odborníky v ošetřovatelství. Slovník obsahuje přehršel hesel, která jsou stručně a jednoznačně popsána a vysvětlena, popřípadě doplněna obrázky a schematy. Dále kniha obsahuje přílohy jako například přílohu biochemických referenčních hodnot z krve či vzorce pro výpočet dávek léků.

KOPŘIVA, Karel: **Lidský vztah jako součást profese.
**Kniha je určena pracovníkům pomáhajících profesí, kteří vstupují do blízkého vztahu s lidmi. Ve všech pomáhajících profesích hraje klíčovou roli vztah mezi pracovníkem a tím, komu je pomáháno (pacienti v nemocnicích, domovy seniorů, klienti v poradnách…). Zkušený psychoterapeut a vysokoškolský pedagog radí, jak lépe chápat a rozvíjet vztah ke klientům, jak se vyhnout hrozícím nebezpečím a kde nacházet a obnovovat psychickou energii pro službu druhým. Čtivě a přehledně napsaný výklad je doplněn mnoha příklady z praxe. S předmluvou Jiřiny Šiklové.

GUGGENBÜHL-CRAIG, Adolf: **Nebezpečí moci v pomáhajících profesích.
**Odborná publikace je určena především psychologům, psychoterapeutům, sociálním pracovníkům, lékařům, učitelům, duchovním. Autor se podrobně věnuje vztahu lékař — pacient a pacient — lékař z nejrůznějších pohledů. 

KELNAROVÁ, Jarmila – MATĚJKOVÁ, Eva: **Psychologie a komunikace pro zdravotnické asistenty 4. ročník.
**V současné době není dostupná jiná učebnice pro obor zdravotnický asistent. Obsahuje problematiku verbální a neverbální komunikace a psychologie zaměřené na zdravotnickou a sociální oblast a její využití v profesi zdravotnického asistenta. Učivo 4. ročníku SZŠ je přehledně řazeno do jednotlivých kapitol. Praktická cvičení v komunikačních technikách a ve vedení rozhovoru s nemocným, spolupracovníky, rodinou, sdělování informací, edukace nemocného, schopnosti hodnotit a chápat chování pacienta v určité situaci, možnost reflexe vlastních reakcí.  

SCHMIDBAUER, Wolfgang: **Syndrom pomocníka. Podněty pro duševní hygienu v pomáhajících profesích.
**V této knize autor předkládá starší i nové poznatky v tématice pomáhajících profesí a důsledků této práce na každého člověka. Text je přístupný díky mnoha živým příkladům z praxe. Kromě popisu syndromu a faktorů podílejících se na jeho vzniku autor ukazuje aktuální vývoj problematiky v oblasti pomáhajících profesí. Zabývá se i novými tématy jako například vlivem syndromu pomocníka na párovou dynamiku, na jev mobbingu nebo nebezpečí profesního vyhoření. Kniha je určena především profesionálům a zájemcům o tuto oblast. Z obsahu: Syndrom pomocníka; Povolání, deprese a narcistická krize; Odmítnuté dítě; Kazuistiky; Víc než vůle pomáhat; “To přece musíš pochopit” Párová dynamika a syndrom pomocníka; “Noví” pomocníci; Konflikt “nových” a “bývalých” pomocníků; Syndrom pomocníka a nebezpečí mobbingu; Syndrom vyhoření.     

THEOVÁ, Anne-Mei: **Paliativní péče a komunikace.
**Kniha je věnována komunikaci v péči o umírající pacienty. Kniha obsahuje tyto hlavní části: Špatné zprávy; Vybírání léčby; Léčba, optimismus a vytrvalost; Obměny nového výskytu nemoci; Loučení; Závěr a doporučení.  

SVĚRÁK, Zdeněk: **Povídky.
**Soubor deseti milých povídek ze života napsaných v letech 1966-2008 s drobnnými ilustracemi Jaroslava Weigela. 

JUNG, Mathias: **Malý princ v nás. Na objevné cestě se Saint-Exupérym.
**Saint-Exupéryho kniha Malý princ byla v průběhu doby přeložena bezmála do osmdesáti jazyků a miliony čtenářů již provázely malého prince na jeho cestě po planetách. Jungovy kapitoly věnované textu Malého prince jsou analytickými meditacemi. Ve čtrnácti částech se autor, zkušený psychoterapeut, pokouší nahlédnout do duševních zákoutí spisovatele, jeho strachů a emocí. Témata, která se zde otevírají, jsou láska, přátelství, smrt.  

CARTER, Forrest: **Škola Malého stromu.
**Kniha, která se stala po svém vydání světovým bestsellerem, vypráví příběh indiánského chlapce jménem Malý strom, který je od malička vychováván svými prarodiči — americkými indiány z kmene Čeroků.  

ALLEN, Woody: **Bez peří.
**Výbor povídek a zápisků světoznámého amerického scénáristy, režiséra a herce Woodyho Allena. V knize seznamuje čtenáře se svými názory, poznatky a zkušenostmi ze života. Z obsahu: Výbor z Allenových zápisníků, Zamyšlení nad parapsychickými jevy; Průvodce některými méně známými balety; Nalezené rukopisy; Zamyšlení nad Lovborgovými ženami; Děvka z menzy; Rané eseje; Stručný, leč šikovný návod k občanské poslušnosti a další.  

FULGHUM, Robert: **Co jsem to proboha udělal? Úvahy a povídky.
**Kniha krátkých povídek, fejetonů a zamyšlení, někdy legračních, někdy vážnějších, je určena každému, kdo se dívá na svět kolem sebe s oběma očima dokořán a je ochoten milovat, přemýšlet, žasnout. 

VĚTVIČKA, Václav: **Něco pro zahřátí duše.
**Květinový kalendář botanika a publicisty Václava Větvičky vychází  každý měsíc v časopise receptář. Kniha je souborem těchto fejetonů. Obsahuje povídání o rostlinách, zvířatech a trochu i o lidech.

Autor/ka článku: Redakce Umírání.cz