Knihy pro pozůstalé

 

Tituly z fondu Knihovny Cesty domů:

Tyto knihy je možno si zapůjčit v Knihovně Cesty domů, viz knihovna.cestadomu.cz.

Albom, Mitch: Ještě jeden den. Vynikající kniha vypráví o starším muži, který se rozhodne své narůstající problémy s alkoholem a totálním rozpadem rodiny vyřešit sebevraždou. Při svém neúspěšném pokusu se setká se svou zemřelou matkou, která s ním stráví ještě jeden den. Po této zvláštní zkušenosti se muž rozhodne zkusit dát alespoň trochu do pořádku to, co se ještě v životě dá napravit. Kniha o naději, podpoře, odvaze a lásce až za hrob.

Albom, Mitch: Pět starých známých. Koho potkáte v nebi. Hlavní postava knihy, údržbář Eddie, hned v první kapitole nešťastnou náhodou zahyne. Po smrti se setká s pěti lidmi, jejichž osud za svého života významně ovlivnil nebo je s nimi nějakým jiným důležitým způsobem svázaný. Má možnost si od těchto pěti starých známých vyposlechnout tu část příběhu, kterou neznal, vysvětlit jim zase svou část, a tak postupně lépe pochopit a uzavřít svůj život, aby jej mohl v úplnosti odevzdat. Kniha byla úspěšně zfilmována.

Bernhard, Thomas: Ano. Novela významného rakouského spisovatele 20. století je příběhem o přátelství a o cestě z izolace do přirozeného lidského vztahu, o smíření, o přijetí života i smrti.  

Brdečková, Tereza: Ještě jsem tady. Knižní podoba televizního pořadu Ještě jsem tady, rozhovory se staršími lidmi, kteří mají různé životní zkušenosti, různé osudy, mnoho pamatují. V knize najdeme výpovědi Věry Pilnáčkové, J. A. Novotného, Miloše Knorra, Evy Jiránkové, Miloše Svatoně, Jany Irmanovové, Josipa Kleczka, Marie Faktorové, Dušana Zbavitele, Petera Kussiho, Bohumily Grögerové, Josefa Vohryzka, Evy Kröschlové, Eriky Molínové, Františka Zahrádky, Soni Čechové, Borise Jachnina a Andreje Gini.

Carter, Forrest: Škola Malého stromu. Kniha, která se stala po svém vydání světovým bestsellerem, vypráví příběh indiánského chlapce jménem Malý strom, který je od malička vychováván svými prarodiči — americkými indiány z kmene Čerokíů.

Coe, Johnatan: Dům spánku. Kniha, ve které se paralelně odehrávají osudy skupiny lidí — studentů vysoké školy, a stejných lidí o 15 let později. Jejich osudy jsou spojeny místem — majestátní budovou školy, která později slouží jako klinika pro lidi s poruchami spánku. Příběh s překvapivým závěrem a k radosti čtenáře s dobrým koncem. 

Cravenová, Margaret: Slyšel jsem sovu zavolat své jméno. Román o osudu kněze Marka, který přichází do své první farnosti v odlehlé oblasti Kanady, do indiánské vesnice. Příběh je jemný, citlivý, ale bez patosu a sentimentu. V knize se prolínají osudy kněze Marka s životními příběhy domorodců i bílých usedlíků. 
 
Doležal, Miloš: Cesty Božím (ne)časem. Kniha čtrnácti rozhovorů s různými osobnostmi na duchovní témata.

Ferrero, Bruno: Živá voda pro duši. Knížka krátkých vyprávění týkajících se lidského jednání a vzájemných vztahů. Krátké hutné příběhy jsou doprovázeny barevnými fotografiemi. Příběhy přinášejí zamyšlení a poučení o životě a jednání člověka.

Frankl, Viktor Emanuel: A přesto říci životu ano. Kniha světoznámého psychiatra a zakladatele logoterapie spojuje dva texty: Psycholog prožívá koncentrační tábor, které autor zapsal hned v prosinci 1945 po návratu z Osvětimi, a hru Synchonizace v Březince, která je literárnědramatickým experimentem a vznikla v roce 1948. Podle Frankla je nutné vědět, že v člověku i v extrémní situaci zůstává velký prostor pro svobodu a odpovědnost, kterého se nesmíme vzdát za žádnou cenu. 

Fulghum, Robert: Od začátku do konce. Naše životní rituály. Kniha drobných povídek, fejetonů a úvah přináší jiskrné autorovy postřehy ze života. Všímá si důležitosti rituálů v životě při událostech radostných i smutných. 

Gaarder, Jostein: Dívka s pomeranči. Kniha norského spisovatele přináší zvláštní příběh patnáctiletého chlapce Georga, který dostane dopis, který našla jeho babička v kůlně ve starém dětském kočárku. Je to 11 let starý dopis adresovaný Georgovi — od jeho dávno zemřelého otce. Dopis obsahuje zvláštní a tajemný příběh chlapce a jeho první velké lásky — poselství otce synovi a také velmi těžkou otázku. Kniha plná tajemství, týkající se nejdůležitějších lidských témat — lásky, odvahy, přátelství, kompromisu, odpovědnosti, umírání a smrti.

Hemmerechtsová, Kristien: Čtvrtek odpoledne. Půl páté. Příběh románu začíná tragickou smrtí dvanáctileté Karen pod koly rozjíždějícího se auta, pod kterým se s dalšími dětmi schovávala, aby nemusela na vyučování. V tu chvíli se ospalé vlámské městečko promění v mozaiku tajemných propletených lidských osudů, které mají zásadní osudový vliv jeden na druhý. Autorka se narodila v roce 1955, studovala germanistiku a literární vědu. V životě prožila tragickou ztrátu dvou dětí. Vydává povídky a romány. 

Lazai, Stefanie: Benjamín. Rodinné starosti. Benjamín je kniha pro rodiče, děti a pečující. Srozumitelnou formou se obrací k dětem, jejichž blízký trpí roztroušenou sklerózou. Kniha učí, jaké jsou potřeby takových dětí a s jakými problémy se musejí potýkat. Kniha připomíná rodičům a vychovatelům, že malé dítě nerozumí tomu, co se děje, když podivná nemoc znemožňuje mámě nebo tátovi hrát si, chodit, psát, udržet rovnováhu, číst… Dítě se bojí, trpí pocity ztráty, strachu, dokonce výčitkami svědomí. Tabuizace tématu RS může dětskou úzkost ještě zhoršit. Může dojít až k úplnému vytěsnění nemoci, které mívá často trpké následky v dospělosti včetně poruch v mezilidských vztazích. 

Marshall, Bruce: Plná slávy. Kniha přináší příběhy katolického kněze pátera Smithe v období od počátku dvacátého století až do začátku druhé světové války. Otec Smith, poctivý a charakterní člověk, prožívá se svou chudou skotskou farností radosti i bolesti. Kniha není ani suchá, ani mravokárná, ani nepřináší jednoznačně černobílá hodnocení lidí ani situací. Je plná moudrosti a lidské shovívavosti.

Netušilová, Monika: Monika. Příběh vyprávěný dívkou, která byla sedm let upoutaná na invalidní vozík a kyslíkový přístroj. Autorka vypráví podrobně historii své nemoci, myšlenky, radosti a strach, který prožívala, i naději, ve které nakonec zemřela. Knihu vydali rodiče po smrti Moniky. 

Pagnol, Marcel: Živá voda. Dvoudílný román z horské francouzského vesnice, drama, které dospěje k nečekanému zvratu ve znamení smíření a naděje. 

Procházková, Iva: Myši patří do nebe. … ale jenom na skok. Kniha pro děti zhruba od 7 let. Příběh začíná zostra: myška Šupito utíká v první kapitole před lišákem, zakopne o zátku od piva a spadne do rokle. Setká se tam se svým strýčkem, kterého loni přejelo auto, a diví se, že přežila pád do rokle. Strýček říká: “Nebuď hloupá, nikdo by nepřežil pád z takové výšky…” Motiv smrti je podán tak, že se ho dětský čtenář nepoleká, ale přijme jej jako přirozenou součást následujícího příběhu. Knížku ilustrovala Markéta Prachatická. 

Remen, Rachel Naomi: Obejmout život. Příběhy o nemoci a uzdravení. Kniha přináší životní příběhy plné životní moudrosti, příběhy o ztrátách, bolesti, moci a bezmoci, o odvaze, o naději, uzdravení, samotě a mezilidských vztazích. Autorka je lékařka, terapeutka a sama má zkušenost s těžkou chronickou nemocí. Její rady, jak nepodlehnout beznaději a kde hledat sílu pro další život osloví zájemce o beletrii zaměřené na duševní a duchovní růst člověka. 

Saroyan, William: O neumírání. Knížka na pomezí beletrie a životopisu přináší autorovy vzpomínky a různé úvahy.

Usměj se, Lízo. Povídky deseti českých autorů přinášejí dobře vymyšlený příběh, radost i materiál k přemýšlení. V knize se prezetují povídky těchto autorů: Zdeňka Svěráka, Petra Šabacha, Ivana Klímy, Ivana Krause, Pavla Svobody, Ivy Pekárkové, Ivana Binara, Jiřího Kratochvíla, Ladislava Smoljaka, Květy Legátové.

Walló, Olga: Sekundární zisky. Vynikající kniha o cestě, kterou prošla autorka po diagnóze rakoviny prsu. Velmi bystrá pozorování situací, myšlenek, nálad a starostí jsou proložená odbornými komentáři k jednotlivým termínům spojeným s nádorovým onemocněním. 

Wiesel, Elie: Příběhy proti smutku. Moudrost chasidských mistrů. Kniha příběhů z moudrosti a života chasidů — zbožných Židů z oblastí východní a severovýchodní Evropy. 

Cantalamessa, Raniero: Sestra smrt. Františkánský kapucín P. Raniero Cantalamessa staví ve své knize čtenáři před oči perspektivu smrti, která je naší nejjistější jistotou. Smrt z pohledu křesťana ztrácí svou hroznou tvář. Člověk ví, že smrti se bát nemusí díky zástupné smrti Ježížově. Smrt se stává prahem, vstupem do nového domova. 

Yancey, Philip: Kde je Bůh, když to bolí? Každý, kdo prošel utrpením, si klade otázky: Proč právě já? Jaký má smysl toto utrpení? Dává vůbec život smysl, je-li v něm přítomno takové utrpení? Kniha amerického jazykovědce a křesťanského publicisty se snaží porozumět smyslu bolesti a hledat naději v utrpení i tam, kde to jiní vzdávají. Jeho kniha vydaná v sedmdesátých letech se dočkala velkého úspěchu. Autor ji v roce 1990 přepracoval, doplnil a vydal znova.

Malkin, Gary – Stillwater, Michael: Požehnanou cestou. V této duchovně laděné knížce, která obsahuje rovněž dvě CD, se prolíná text, hudba a mluvené slovo a poskytuje tak čtenáři — posluchači jedinečný zážitek. Kniha je zároveň doplněna krásnými fotografiemi. Kniha je zvlášť vhodná pro ty, jichž se bezprostředně dotýká situace vážné nemoci, ať již u sebe, nebo u blízkého člověka. Na knize se podílelo mnoho výborných autorů, jako například Ira Byock, Elisabeth Kübler-Rossová, Ram Dass a další. 

Parkes, Colin Murray: Poradenství pro smrtelně nemocné a pozůstalé. Kniha určená nejen pečujícím zdravotníkům a dobrovolníkům chce pomoci prohloubit poradenské dovednosti při péči o nevyléčitelně nemocné a pozůstalé. Autoři, kteří zásadně přispěli k rozvoji současného britského zdravotnického systému poradenství pro pozůstalé, zde fundovaně, avšak srozumitelným způsobem seznamují čtenáře s psychologickými a sociálními procesy doprovázející umírání.

Lízna, František: Musím jít dál. 4 404 268 kroků P. Františka Lízny za svatým Jakubem. Deníkové záznamy českého jezuity z poutní cesty do Santiaga de Compostella zachycují prožitky a pocity. Doplněno řadou dokumentů, obrázků, fotografií.

Lízna, František: Šel jsem však vytrvale. Druhá kniha zápisků
P. Františka Lízny, tentokrát z cesty po stopách sv. Cyrila a Metoděje přes Ukrajinu. Ani tentokrát to není cestopis, spíš doklad o vnímání světa. Autor proslul svou péčí o lidi na kraji společnosti. 
VV00484UD Nechutová, Jana: Úděl a útěcha. Kniha přináší úvahu nad smrtelným údělem člověka a nad způsoby, jakými se lidstvo se svou smrtelností vyrovnává a jakou útěchu nachází — ať už pro sebe, nebo pro svého trpícího bližního. Čtenář nalezne úryvky z mnoha literárních a filosofických děl napříč světem a dějinami a v nich smutek ze smrtelnosti, lásku k bližnímu, starost o něj a touhu po naději.  

Lewis, Clive Staples: Svědectví o zármutku. Jaký vlastně máme důvod věřit tomu, že Bůh je dobrý? Známý anglický profesor literatury a teolog se vyrovnává se smrtí své ženy. Otázky, které se dávno zdály být uspokojivě vyřešené, objevují se teď znova, bolavé a trýznivé, jako otevřené rány. Má utrpení nějaký smysl? Proč doléhá na lidi dobré a nevinné? Jaká je jeho úloha v našem životě?   

Kubíčková, Naděžda: Zármutek a pomoc pozůstalým. Zatím jediná kniha v češtině věnovaná zármutku pozůstalých po smrti blízkého člověka. Odborná a velmi lidská kniha o průběhu a intenzitě truchlení, o možné pomoci truchlícím, o tom, co je běžné a co už je patologické prožívání ztráty, jak poznáme přehnaný smutek, jaké jsou osvědčené cesty k překonání zármutku. 

Výběr dalších titulů:

Brandstaetter, Roman: Stručně a podle abecedy. ISBN 80-85 319-72-1 Drobné bonmoty, meditace a texty spolu s několika autorovými básněmi jsou úsměvné i smutné, ironické i laskavé, sentimentální i tvrdé s podtónem odpuštění.

Carter, Forrest: Odvedu vás do Sierry Madre. **ISBN 80-901 797-7-0 **Další čtivý román autora známé knížky Škola Malého stromu vypráví příběh náčelníka Apačů Geronima a jeho boj za svobodu svého kmene. 

Fulghum, Robert: Co jsem to proboha udělal? **ISBN 978-80-7203-869-5 **Proslulý americký autor esejistických knih i románové pentalogie Třetí přání, který nemá televizi, mobilní telefon ani neužívá e–mail, si přece jen založil webovou stránku (www.robertfulghum.com), na níž pravidelně zveřejňuje ve svém deníku krátká zamyšlení nad věcmi, které ho v životě, při psaní a na cestách potkávají. Loni vybral ty nejzajímavější postřehy, příhody a témata a upravil je pro knižní vydání v duchu knih, kterými se jako spisovatel v 90. letech proslavil. 

**Horáková, Šárka: Bezmocná kniha. ISBN 80-202-0668-X ** Čtyři příběhy na téma umírání, smrt, budoucnost. Talentovaná autorka s bystrým pozorovacím talentem vypráví bez sentimentu a banálních frází, hluboce lidsky a krásným jazykem. 

Jakoby, Bernard:  Most k nesmrtelnosti. ISBN 80-86 761-10-X Poutavé čtení o zážitcích blízkosti smrti a jejich vlivu na další život těch, kterým bylo dáno je prožít. 

Moserová, Jaroslava: Historky. Na koho se nezapomíná. ISBN 978-80-7033-773-8 Kniha vzpomínek významné české lékařky, překladatelky, autorky rozhlasových her i filmových scénářů Jaroslavy Moserové-Davidové na svou rodinu a osobnosti českého veřejného života.

Roessler, Max: Když začíná večer… ISBN 80-7113-118-0 Sbírka zamyšlení, příběhů a modliteb určená těm, kteří chtějí harmonicky a důstojně prožívat podzim života. Kniha ukazuje, že člověk může leccos v životě zvládnout silou svého ducha.  

SAROYAN, William: Jeden den v odpoledni světa. ISBN 80-7203-328-X Autobiograficky laděný příběh spisovatele, který při návratu do New Yorku čelí dávným vzpomínkám i vlastní životní skepsi. Upřímná a osobitá výpověď, nasycená newyorskou atmosférou, nás opět přesvědčí o síle autorova literárního talentu a o jeho nezdolné víře v krásy žití.

Silf, Margaret: Radost pro duši. ISBN 80-7021-677-8 Sto krátkých příběhů s hlubokou pointou. Krátká, milá vyprávění nejen potěší, ale poslouží i k hlubšímu zamyšlení nad životem. 

Simmel, Johannes Mario: Dvaadvacet centimetrů něžností. ISBN 978-80-249-1024-6 Vedle svých románů napsal autor i nesčetné množství povídek, příběhů, které vytvořil za třiatřicet let své novinářské činnosti. Komentáře, glosy, hořké a přemýšlivé úvahy, varovné i hněvivé výzvy. Vyprávěl v nich o štěstí a neštěstí, o revolucích a válkách, chudobě, hladu i bohatství. V této knize předkládá čtenáři výbor jedenasedmdesáti povídek, které v malém průřezu zobrazují historii a atmosféru dané doby. Příběhy plné humoru i hořkosti, porozumění, lásky i smutku, v nichž se odráží autorova nezměrná víra v člověka. Povídky veskrze lidské, pravdivé a životné, dýchající kouzlem a poezií, které chytnou za srdce každého.
 

Autor/ka článku: Redakce Umírání.cz