I neúčinné léky utiší bolest

 

**Placebo efektu využívají často i čeští zdravotníci
**
Když se porodní bolesti už nedaly vydržet, vyžádala si třicetiletá budoucí matka z Prahy epidurální analgezii. Ženě se po podání injekce, která měla bolest umlčet, opravdu ulevilo.
Když bylo po všem, matka se s úlevou porodníkovi svěřila, že bez injekce by to snad ani nezvládla. Jaké bylo její překvapení, když se dozvěděla, že analgezii nedostala, protože se lékař zpozdil. Píchli jí jen injekci na uklidnění. Ženě pomohlo přesvědčení, že dostala to, od čeho úlevu očekávala.
Přesně tak funguje princip takzvaného placebo efektu, který využívají i čeští lékaři. Pacientovi se podá lék, který neobsahuje žádnou účinnou látku. Když ale nemocný uvěří, že přípravek má schopnost ulevit mu od bolesti, stane se to.

**Placebo efektu se využívá i v onkologii
**
Placebo efektu využívají i čeští zdravotníci, a to zejména v onkologii, při nemocech, které se vyznačují velkou bolestí nebo u různých psychologických potíží, které se kromě jiného projevují úzkostí.
“Placebo účinek se týká většinou subjektivních obtíží, které se dají jen obtížně měřit — bolesti, únavy, úzkosti a podobně.

V žádném případě však placebo nezpůsobí zmenšení nádoru nebo ústup zánětu,” vysvětluje Petra Tesařová, lékařka z Onkologické kliniky 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
Placebo efekt je účinný zejména u lidí s pozitivním naladěním, kteří opravdu věří, že jim lék přinese úlevu, a mají velkou chuť se vyléčit.
“Pokud má léčebný prostředek jen placebo efekt a chybí mu objektivní účinnost, může být jeho podání přínosné v odstranění subjektivních obtíží pacientů, kteří nejsou jinak léčitelní. Není třeba jej tedy zatracovat, ale jeho objektivní neúčinnost by neměla být pacientovi tajena,” konstatuje lékařka.

**Bolest se zmírnila u poloviny pacientů
**
Znamená to tedy, že pacient nesmí žít v přesvědčení, že jde o lék na nádorové onemocnění. “Placebo bývá indiferentní látka, což může být fyziologický roztok nebo tablety bez léčebného efektu nebo nepodání žádného léčebného prostředku v situaci, kdy to pacient nemůže vědomě kontrolovat,” říká MUDr. Petr Cvrček z Ambulance léčby bolesti na jednotce ARO jihlavské nemocnice.
Že tato metoda funguje, popsaly i některé výzkumy. Zmenšení bolesti udávala téměř polovina pacientů. Jak ale upozorňuje doktor Cvrček, placebo efekt časem slábne. “Mnozí nemocní, kteří zpočátku reagují příznivě, později už zlepšení stavu nepotvrzují,” popisuje lékař.
Placebo efektu se využívá i při testování nových léků. Jedné skupině lidí se podává opravdový lék, druhé neúčinný přípravek, aniž by věděli, do které skupiny patří. Aby mohl být lék uveden na trh, musí se zjistit, zda opravdu funguje. Někteří lidé totiž udávají, že příznaky nemoci se zmírnily, i když užívali jenom placebo.


**Tajemství placeba
**
Jak funguje placebo: Placebo je látka, která nemá žádný významný léčebný efekt. Nejčastěji jde o tabletu vyrobenou z mléka a cukru nebo o neškodný fyziologický roztok. Slovo placebo pochází z latiny a znamená “potěším”.

Kde se využívá placebo efektu:

- v psychiatrii na zklidnění pacienta,
- na odstranění strachu a úzkosti

  • na odstranění nebo zmírnění bolesti zejména v onkologii
    - k testování nových druhů léčiv

Jak probíhá testování nových léků:

- jedna skupina pacientů dostane nový lék

- druhé skupině se podá jenom placebo, přičemž lidé ve skupinách nevědí, zda dostali lék, nebo neúčinnou látku

- po skončení testu udává zlepšení zdravotního stavu obvykle kolem padesáti procent pacientů užívajících jen placebo

- testování je úspěšné, pokud zlepšení zdravotního stavu udává mnohem více pacientů, kteří užívali skutečný lék, než pacientů s placebem; to znamená, že lék opravdu účinkuje

GABRIELA BACHÁROVÁ

Lidové noviny, 03. 05. 2005

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz