Cesta výrazu "hospic" do zákona

Dnes prezident republiky podepsal změnu zákona 48/1997 Sb., kterou předtím schválila Poslanecká sněmovna a pustil ji (těsnou většinou) i Senát. Znamená to, že po více než desetiletém usilování a fungování hospiců v naší zemi máme pojem hospic v zákoně.

Jak se výraz “hospic”  dostal z Poslanecké sněmovny přes Senát k prezidentovi, aby se drápkem zachytil v legislativním systému ČR.

Poslanecká sněmovna

Vláda předložila sněmovně návrh zákona dne 9112005. Organizační výbor doporučil 10112005 projednání návrhu zákona. První čtení proběhlo 2512006 na 53. schůzi Polanecké sněmovny a návrh zákona byl přikázán k projednání výborům. Při druhém čtení návrh zákona prošel obecnou rozpravou 1842006 na 55. schůzi a na stejné schůzi prošel i podrobnou rozpravou. 

Pozměňovací návrh týkající se paliativní lůžkové péče přednesl ve druhém čtení dne 18. dubna 2006 poslanec Josef Janeček: “Vážené dámy, vážení pánové, já se omlouvám za návrh, který přednáším z hlediska tzv. legislativní čistoty, nicméně je to reakce na velmi složitou situaci, která nastala v oblasti hospicové péče.
Navrhuji, aby se v tomto zákoně založila nová část, která bude znamenat novelizaci zákona č. 48/1997 Sb. Za § 22 se vložil nový § 22a s názvem Zvláštní ústavní péče, péče paliativní lůžková. Ten paragraf by zněl: Léčba paliativní a symptomatická o osoby v terminálním stadiu poskytovaná ve speciálních lůžkových zařízeních hospicového typu.
Děkuji. To je celé.
Smysl je umožnit proplácení tzv. hospicové péče. Je to péče, která je nezbytná, je velmi humánní, přitom je levnější než péče, která je poskytována na akutních onkologických odděleních. Umožňuje daleko lépe plnit potřeby těžce a nevyléčitelně nemocných. Prosil bych o podporu tohoto návrhu.”

Třetí čtení proběhlo dne 2642006 na 55. schůzi, kde byl návrh zákona schválen.

Senát

Poslanecká sněmovna postoupila dne 2. 5. 2006 návrh zákona Senátu. Organizační výbor dne 3. 5. 2006 stanovil garančním výborem Výbor pro zdravotnictví a sociální politiku a přikázal tisk k projednání Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu, Výboru pro záležitosti Evropské unie. Návrhem se také zabýval Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu. Návrh byl projednán dne 24. 5. 2006 na 12. schůzi Senátu, ale Senát se návrhem nezabýval. Proto nebylo nutné vracet návrh zpátky do Poslanecké sněmovny a prezidentovi mohla být odeslána verze schválená sněmovnou ze dne 26.4. 2006.

Prezident

Zákon byl doručen prezidentovi k podepsání 31. 5. 2020 a prezident zákon podepsal 9. 6. 2006. Schválený zákon doručen k podpisu premiérovi 20. 6. 2006.

A takto nyní vypadá aktualizovaný Zákon č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů:

§ 22

 
Zvláštní ambulantní péče

Hrazenou péčí je i zvláštní ambulantní péče poskytovaná pojištěncům s akutním nebo chronickým onemocněním, pojištěncům tělesně, smyslově nebo mentálně postiženým a závislým na cizí pomoci, v jejich vlastním sociálním prostředí; tato péče se poskytuje jako
a) domácí zdravotní péče, pokud je poskytována na základě doporučení registrujícího praktického lékaře, registrujícího praktického lékaře pro děti a dorost nebo ošetřujícího lékaře při hospitalizaci,
 
b) zdravotní péče ve stacionářích, pokud je poskytována na základě doporučení ošetřujícího lékaře,
 
c) zdravotní péče poskytovaná ve zdravotnických zařízeních ústavní péče osobám, které jsou v nich umístěny z jiných než zdravotních důvodů, 30)
 
d) zdravotní péče v ústavech sociální péče.

§ 22a
Zvláštní ústavní péče — péče paliativní lůžková

Léčba paliativní a symptomatická o osoby v terminálním stavu poskytovaná ve speciálních lůžkových zařízeních hospicového typu.

Ústavní péče 
§ 23

Vyžaduje-li to zdravotní stav pojištěnce, poskytne se mu hrazená péče formou péče ústavní. Ústavní péčí se rozumí péče v nemocnicích a v odborných léčebných ústavech. V těchto zařízeních může být poskytována vedle ústavní péče i péče ambulantní.

Tento zákon nabývá účinnosti dnem jeho vyhlášení.
Podrobně si o průběhu schvalování zákona můžete přečíst na webových stránkách Poslanecké sněmovny

————————————————————————————-

Škoda jen, že na mobilní paliativní péči zatím nedošlo.

Jindřiška Prokopová

Autor reportáže: Redakce Umírání.cz