Bude v Libereckém kraji hospic?

Krátký článek o vývoji v oblasti hospicové péče v Libereckém kraji, otištěný 145. v Mladé frontě Dnes.

BUDE V KRAJI HOSPIC? Již v nejbližších dnech se zřejmě rozhodne, zda v Libereckém kraji vyroste hospic, zařízení pro nevyléčitelně nemocné lidi. Krajští zastupitelé dostanou žádost o dotaci na vybudování hospice, který zatím v regionu chybí.
Liberecký kraj — Krajští zastupitelé dostanou v nejbližších dnech žádost o dotaci na vybudování komplexní hospicové péče od občanského sdružení Hospic pro Liberecký kraj.

Sdružení se již přes rok snaží podpořit výstavbu hospice, což je zařízení, které se stará o nevyléčitelně nemocné tak, aby dožili v důstojných podmínkách. Ten dosud v kraji chybí. Vytvořilo proto rozsáhlý projekt, který zahrnuje i domácí hospicovou péči či péči o nevyléčitelně nemocné v nemocnicích. „Zastupitelům jsme již dodali materiály o našem projektu, nyní jim rozešleme konkrétní žádosti o dotační podporu,“ říká Jan Široký ze sdružení.

Podle něj vzniká již poradní orgán, který vede náměstek hejtmana Pavel Petráček, kde budou i zástupci sdružení a senátorka Soňa Paukrtová. Navrhují do něj i ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného a Jiřího Benedikta z VZP či primáře komplexního onkologického centra Jiřího Bartoně. Tato pracovní skupina se bude také zabývat tím, kde by měl hospic být.

Senátorka Soňa Paukrtová prosazuje hospic v Jablonci a navrhuje, aby byl v objektu bývalé porodnice v Turnovské ulici. „Bývalá porodnice má jednu výhodu — objekt je volný a k dispozici. Problém je, že je pro samotný hospic příliš velký, a tak by tam muselo být i ještě něco jiného. A podle odborníků je těžké hospic kombinovat ještě s jiným zařízením,“ vysvětluje Paukrtová.

Norma pro hospicové zařízení v kraji je 25 lůžek, přitom například v roce 2006 tu zemřelo přes čtyři tisíce lidí. Proto je kladen důraz i na domácí hospicovou péči.

„Naše představa je taková, že by v jednotlivých částech kraje byla vždy jedna vyškolená zdravotní sestra, která by měla danou oblast na starost,“ vysvětluje Široký. Při krajských nemocnicích v Liberci a České Lípě má podle něj vzniknout komplexní tým pod vedením odborného lékaře. „Ten by také dohlížel na vyškolené zdravotní sestry. Také chceme snad už v létě zavést telefonní číslo, kde by odborník lidem poradil při problémech v oblasti péče o nevyléčitelně nemocného,“ informuje. V budoucnu by podle něj tento koordinátor péče fungoval non stop přímo v hospici. Zástupci Hospice pro Liberecký kraj navštívili na pozvání partnerský švýcarský kanton Sant Gallen.

„Zjistili jsme ke svému překvapení, že to zde funguje velice podobně tomu, jak to navrhujeme ve svém projektu,“ upozorňuje Halina Doležalová ze sdružení.

Podle ní je zajištěna v nemocnici v Sant Gallenu základní péče. Je zde 11 lůžek v jednolůžkových pokojích, o pacienty se stará jeden lékař a sestra. Každý den se stanovuje postup péče, k čemuž se vyjadřuje i pacient, případně rodina. „Jednou týdně se koná kulatý stůl, setkání lékaře, sestry, pacienta, rodiny a psychologa či duchovního. Je navržen další postup péče,“ poznamenává Doležalová. „Navíc se dvakrát týdně koná takzvaný kafe time, setkání s dobrovolníky, rodinou a pacienty v příjemné domácí atmosféře ve společenské místnosti,“ popisuje.

převzato z: Mladá fronta DNES; 14.5.2009; Rubrika: Kraj Liberecký; Strana: 03; Autor: Oldřich Szaban

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz