Rady v péči o umírající jsou na prvním českém portálu

Pomoc, radu a  útěchu zde najdou lidé, kteří vědí, že brzy zemřou, nebo pečují o umírajícího člena své rodiny, stejně jako lékaři, zdravotní sestry či sociální pracovníci, kteří umírajícím a jejich rodinám pomáhají.

PRAHA 27. dubna (ČTK) — Umírání a důstojný odchod ze života jsou tématem v Česku zcela ojedinělého portálu www.umirani.cz.  

“Naším cílem je, aby se lidé dozvěděli a odvážili se hovořit o tom, že člověk umírá, že to není jednoduché a že se dá pomoci, aby umíral tak, aby nebyl nešťastný, netrpěl bolestí a nebyl sám,” řekla ČTK šéfredaktorka portálu Jindřiška Prokopová. Připomněla debaty, zda právě toto slovo má být v adrese webových stránek. “My si myslíme, že má. Nejde obcházet situaci, která každého z nás potká,” řekla při dnešním slavnostním představení portálu šéfredaktorka a nabídla hostům cukrářské rakvičky, věnečky a čokoládový dort v podobě katafalku. “Smrt patří k životu a patří k němu i rakvičky,”  poznamenala. 

Na portálu je také místo pro diskusi o tom, jaké je umírání v Česku. Podle průzkumu o nevyléčitelně nemocných a umírajících z let 20032004 umírají tři čtvrtiny lidí v nemocnici nebo léčebně, 80 procent si přitom přeje umírat doma mezi svými blízkými. Velká část jich trpí zbytečně bolestí, podání účinných opiátů brání předsudky. Na komunikaci s umírajícím a jeho rodinou se necítí být připraveno 90 procent mladých lékařů. Webové stránky jsou projektem domácího hospice Cesta domů, finančně je podpořila Evropská unie z programu Phare. Podle tvůrce portálu Vojtěcha Kozlíka trvala příprava půl roku, portál má široký záběr, od pečujících  odborníků po pozůstalé. “Snažili jsme se nebýt příliš odborní a vyjít uživatelům vstříc. Jsme si vědomi, že jsou většinou starší, aby se na stránkách vyznali,” řekl. V orientaci pomůže také mapa stránek.

Naďa Myslivcová

Autor reportáže: Redakce Umírání.cz