Paliativní medicína na webu

Byl otevřen a plně zprovozněn webový diskusní portál Sekce paliativní medicíny SSLB ČLS SJEP (Společnosti pro studium a léčbu bolesti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně). Stránky jsou určeny pro profesionály v oboru Paliativní medicína a léčba bolesti.

Proč nový internetový portál?

V České republice je již v provozu několik kvalitních internetových informačních portálů (např. www.hospice.cz, www.umirani.cz), zabývajících se problematikou paliativní medicíny. Nicméně jsou určeny vždy pro určitou specifickou skupinu návštěvníků s tím, že je stále nedostatečná možnost moderované, odborné diskuse pro profesionály v oboru. Takovou diskusi považují autoři portálu www.paliativnimedicina.cz za podstatnou podmínku dalšího rozvoje oboru — po stránce odbornosti, vzdělávání i organizace péče. Internet je v dnešní době ideální prostor pro výměnu názorů a zkušeností, poskytuje totiž rychlý a snadný přístup k informacím bez ohledu na vzdálenosti a čas.

Portál má tak sloužit k hledání cesty k co nejpřesnějšímu definování obsahu každodenní práce odborníků, k zamyšlení nad možnostmi společných (doporučených) rozhodovacích postupů, evidence based medicine v široké problematice paliativní medicíny a i k průběžnému doplňování základního vzdělání.

Redakce

Redakční systém a softwarově-hardwarové zázemí portálu je dílem ing. Jiřího Fabina, který i nadále zůstává po vytvoření a spuštění portálu v této roli. Odborná koncepce a redakční práce je v rukou MUDr. Ladislava Kabelky a podílejí se na ní lékaři, sdružení v týmu Katedry paliativní medicíny a léčby bolesti IPVZ — prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc., as. MUDr. Ondřej Sláma a další odborníci.

Na odborné koncepci portálu se ale může podílet každý profesionál, který s danou problematikou přichází do kontaktu a má k ní co říci. Redakce chce umožnit uveřejní článků, kazuistik, připomínek či pozvánek na pořádané akce, inzerátů či novinek v oboru. Pro snadnější komunikaci a šíření informací poskytuje portál možnost registrace a rozesílání novinek z oboru.

Více na www.paliativnimedicina.cz

Autor reportáže: Redakce Umírání.cz