Pacienty musí usmrtit choroba, ne lékař

Nemocné nelze zabíjet. Mezi odpůrce eutanazie patří profesorka lékařské fakulty a členka etické komise ministerstva zdravotnictví MUDr. Marta Munzarová, CSc., která je přesvědčena, že pacienty musí usmrtit choroba, ne lékař.

Proč jste proti eutanazii?

Pokud lékař podá nemocnému preparát s úmyslem zabít, nebo odstoupí od léčby, která by mohla mít naději na úspěch, je to nepřijatelné. Začnou-li lékaři zabíjet, tak se poveze všechno a žádný nemocný si nikdy nebude jistý, zda nejsem jeho popravčím. Jiná je situace, pokud bych pomocí špičkových přístrojů a náročných medicínských postupů jen protahovala bolestné umírání. To není náplní medicíny. Pokud vím, že je to k ničemu, tak mohu po mravní stránce od léčby upustit. Ale musím zajistit, aby nemocný netrpěl ani fyzicky, ani psychicky. A to je rozdíl. V prvním případě zabíjím, v druhém ustupuji před vítězstvím smrti. Lékařství není bezmezné, takže smrt musíme nějak přijmout.

Jste lékařka s dlouholetou praxí na interně a onkologii. Žádal vás někdy nemocný o eutanazii?

Nikdy. Pokud tuto záležitost sleduji celkově, tak lidé žádají o zabití proto, že nějak trpí. Pokud by tomu tak nebylo, nechtěli by zemřít. V dnešní době není přitom problém ošetřit nemocného tak, aby nestrádal fyzicky. Už teď se říká, že pokud někdo trpí bolestmi, je špatně léčen a měl by změnit lékaře. Častěji však nemocní trpí z jiného důvodu — cítí se osamělí, zbyteční, ztratili smysl života. Sem musíme napnout úsilí veškerého zdravotnictví, aby nikdo o zabití nežádal.

Myslíte si, že se v České republice eutanazie někdy uzákoní?

Mám z toho strach. Obávám se, že se začnou kopírovat nějaké západní modely. Podle mne se v České republice musíme soustředit na paliativní péči, jejímž smyslem je respektování člověka v jeho celosti. Nemocný člověk může důstojně zemřít tak, že netrpí, že není zabit a že se jeho umírání neprotahuje za neúnosnou mez. Každý si může vybrat, jak chce žít při umírání a odmítnout moderní technologie.

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz