Ostravská charita školí lidi pro hospic

Charita Ostrava školí nové dobrovolníky pro ostravský hospic sv. Lukáše. Měli by posílit stávající desetičlenný tým dobrovolníků, kteří už lidem v jediném hospici na území Moravskoslezského kraje pomáhají.

Dobrovolníci během kurzu absolvují například zdravovědu, základy fyzioterapie a základy psychologické práce se seniory. Naučí se také orientovat v problematice mezilidských vztahů a dozvědí se, jak pomoci lidem po duchovní stránce.

„Spousta lidí se pro kurz nadchne, ale v praxi vydrží jen opravdoví vytrvalci. Pracovat s umírajícími lidmi je totiž především psychicky velmi náročné,“ řekla koordinátorka hospicového hnutí Jana Camfrlová. Dodala, že do kurzu se většinou hlásí lidé středního věku, kteří jsou například bez práce a snaží se nějak smysluplně využít čas při jejím hledání.

Studenty práce v hospici příliš neláká. Mají zájem spíše o práci s dětmi. 

Dobrovolníci pro klienty ostravského hospice organizují například kulturní program, doprovázejí je na procházky, čtou jim nebo si s nimi povídají.

Charita tyto kurzy organizuje už od roku 2001 a to zhruba dvakrát do roka. Dobrovolníci pracují nejen v hospici, ale pomáhají například i onkologicky nemocným pacientům v ostravské fakultní nemocnici a v dalších zařízeních charity.

Podle Dalibora Krauta z útvaru pro vztahy s veřejností je hospic s 30 lůžky nyní plně vytížen, což svědčí o jeho potřebnosti. Charitě stále chybí zhruba 14,3 milionu korun, které musí do června doplatit stavební firmě. O pomoc proto žádá nejen krajský úřad, ale i regionální firmy a zahraniční nadace. Pořádá také řadu kulturních akcí na podporu hospice.

Mladá fronta DNES; 7.5.2008 ;Rubrika: Kraj Moravskoslezský; Strana: 02 Autor: (ČTK)

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz