Úřad pomohl až půl roku po smrti

Muž žádal o příspěvek na péči o umírající matku. Než úřady žádost vyřídily, matka zemřela.

Sedmadvacetiletý programátor Martin Boháč z Prahy nechtěl dát matku s rakovinou plic do hospice. Rozhodl se strávit jejích posledních sedm měsíců s ní. „Všichni mi to rozmlouvali, ale já jsem měl jasno. Chtěl jsem být s mámou,“ řekl. Netušil, že příspěvek na péči mu úředníci přiznají až půl roku po matčině smrti.

Aby se Boháč mohl o nemocnou matku starat, musel odejít z práce. „Najednou jsem mohl pracovat denně tak hodinu, maximálně dvě. Zbytek dne jsem věnoval mámě. Chodil na nákupy, sháněl léky, přebaloval ji, vozil na invalidním vozíku na vzduch,“ vzpomíná.

Rodinné úspory se rychle tenčily, v dubnu 2007 si proto zažádal na úřadě městské části Praha 6 o příspěvek na péči. „Sociální pracovnice přišla hned druhý den, obhlédla situaci a řekla mi, že podle ní nárok mám,“ popisuje Boháč začátek sedmiměsíční cesty bezmoci, na jejímž konci je utracený půlmilion a především velká pachuť.

Chybějí lékaři, žádosti stojí. „Několikrát jsem vyřízení urgoval na úřadě, ale bezvýsledně,“ vzpomíná Boháč. Osud jeho žádosti už měli v rukou posudkoví lékaři Úřadu práce hlavního města Prahy, do jejichž kompetence tento úkon spadá. Ale u nich se formuláře dostaly na dlouhou dobu k ledu. V Praze totiž chybí třetina posudkových lékařů. Rozhodnutí o přiznání příspěvku přišlo Boháčovi letos v únoru. V té době byla jeho matka už půl roku po smrti.

Kvůli kritickému nedostatku posudkových lékařů čeká v metropoli na vyřízení příspěvku na péči přes 10 200 žadatelů, mnozí z nich jsou v pořadí déle než rok. Je poměrně obvyklé, že za tu dobu člověk, o nějž se starají, zemře.

Ředitel úřadu Ivan Chomát si je kritické situace vědom: „Je to opravdu velmi citlivé. Několikrát jsem na to upozorňoval ministerstvo práce a sociálních věcí.“ Úředníci Nečasova resortu mu slíbili zlepšení situace s tím, že si její závažnost také uvědomují.

„Počet posudkových lékařů v Česku je dlouhodobě stále stejný a velmi těžko se shánějí další lékaři, kteří by byli ochotni věnovat se tak náročné práci, jako je posuzování zdravotního stavu pro sociální oblast,“ tvrdí mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský.

Ministerstvo eviduje 31 000 nevyřízených žádostí, mezi nimi i tisíce formulářů z loňského roku, kdy zákon přijatý vládou ČSSD zmírnil podmínky pro udělení sociálních dávek. „Znamenalo to několikanásobný nárůst žádostí,“ vysvětluje mluvčí Sezemský.

Pohledem do statistik úřadů práce zjistíme, že tato změna způsobila zavalení posudkových lékařů ohromným množstvím žádostí. Do sociálně-demokratické novelizace zákona o sociálních službách ročně vyřizovali přibližně šedesát tisíc žádostí, loni už se na ně obrátilo sto devadesát tisíc lidí.

MF Dnes

7.4.2008; Rubrika: Události a politika; Strana: 02; Autor: Pavel Eichler

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz