Frýdek-Místek zahájil stavbu hospice

Zařízení bude disponovat 26 hospicovými pokoji s 30 lůžky, šesti pokoji se 13 lůžky odlehčovací péče a čtyřmi pokoji s osmi lůžky pro návštěvy pacientů nebo personál.

Ve Frýdku-Místku otevřou do poloviny příštího roku hospic pro čtyři desítky klientů. Náklady na výstavbu, která začala dnes, a základní vybavení přesáhnou 106 milionů korun. V Moravskoslezském kraji zatím funguje jediný kamenný hospic v Ostravě. S vybudováním frýdecko-místeckého nesouhlasí tamní opozice, poukazuje hlavně na problémy s financováním provozu.

Centrum zdravotních a sociálních služeb Frýdek-Místek bude mít 26 hospicových pokojů s 30 lůžky, šest pokojů se 13 lůžky odlehčovací péče a čtyři pokoje s osmi lůžky pro návštěvy pacientů nebo personál.

Přízemní pokoje jsou podle něj koncipovány tak, že je z nich možné vyjet do vnitřní zahrady. Pokoje klientů budou převážně jednolůžkové s přistýlkou pro příbuzné. V objektu budou také kuchyň a jídelna, prádelna, ošetřovna, meditační místnost i prostor pro rozloučení se zesnulými.

V hospicu bude pracovat 40 lidí. Jeho provozovatelem bude příspěvková organizace města Centrum zdravotních a sociálních služeb Frýdek-Místek. Hospic vybuduje sdružení firem Metrostav a Beskydská stavební, které uspělo v tendru.

Pravicová opozice výstavbu hospice od začátku záměru kritizuje. „Vadí mi celá filozofie nastartování toho hospice. Město stále nemá ani předjednáno se zdravotními pojišťovnami financování těch lůžek, bude problém zajistit i peníze na provoz,“ řekl před časem ČTK Igor Svoják (ODS).

V Moravskoslezském kraji dva roky funguje jediné kamenné hospicové zařízení, a to hospic svatého Lukáše v Ostravě. 

 

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz