Eutanazie v Česku zůstává nelegální, Senát změny zamítl

 

Uzákonění eutanazie se odkládá. Návrh zákona “o důstojné smrti” senátorky Václavy Domšové za SNK ED nezískal podporu ani u horní komory parlamentu. Předloha by podle kritiků, většinou lékařů, legalizovala vědomé zabíjení a neřeší hrozbu zneužívání.

Během obecné rozpravy vystoupil i ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, který vyjádřil svůj odmítavý postoj k návrhu. “Mluvíme tady o základních principech. Smrt je něco, do čeho nemáme právo zasahovat,” popsal Julínek.

Jako ministr předkládající reformní zákony umožňující efektivní léčbu pacientů si podle svých slov nedovede představit, že by dalším zákonem uzákonil eutanazii. “Lékař pochází od slova léčit,” zdůraznil ministr zdravotnictví.

Proti návrhu se vyslovila i ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková (SZ). Podle ní návrh odporuje ústavě a mezinárodním úmluvám o lidských právech, neboť je v rozporu se základním právem na život.

Podle tvůrkyně návrhu Domšové je nejdůležitější v této oblasti otevření odborné diskuse. “Veřejnost nechce rychlé řešení, požaduje otevření diskuse,” zdůvodnila. “Návrh není pro, nebo proti důstojné smrti, ale o tom, zda chceme o tomto tématu hovořit,” doplnila.

Diskuse podle jejích slov možná ukáže na nedostatek paliativní péče. Nevyloučila ani, že se dojde k přesvědčení, že na uzákonění eutanazie ještě není společnost připravena. “Nejde jen o to, aby byl odchod důstojný, ale i svobodný. Přeji si, abychom tuto možnost jednou měli,” uzavřela Domšová.

Senátorka předložila návrh v červenci. Umožnit měl jak asistovanou eutanazii či sebevraždu, kdy by se nemocný mohl sám zabít za odborné zdravotnické pomoci, tak aktivní eutanazii. O ni by mohli předem požádat lidé, kteří by se dostali do stavu nezměnitelného bezvědomí.

Smrt by u nich na základě jejich předchozí žádosti mohli vyvolat lékaři, kteří by za to neměli být nijak postihováni.

iDNES.cz; 18. září 2008  19:05; Autoři: ban, iDNES.cz

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz