Hrazení péče v hospicech by se mohlo podle premiéra zlepšit

Zlepšit by se mohlo od pololetí hrazení hospicové péče. Zástupcům hospiců přiblížil řešení problémů s financováním premiér Jiří Paroubek (ČSSD) na setkání v úterý 4. dubna. ČTK o výsledcích jednání předsedy vlády s představiteli Asociace hospicové a paliativní péče informoval její viceprezident a ředitel hospice Citadela ve Valašském Meziříčí Miloslav Běťák.

Ani po letech nemá hospicová péče v ČR samostatný úhradový kód. Zdravotní pojišťovny ji platí jako ošetřovatelskou. Péče o těžce nemocné a umírající se ale spíše přibližuje péči v nemocnicích. Pacienti v poslední fázi života, kteří trpí vážnými chorobami, potřebují totiž silné tišící léky, zvláštní přístup i stálou pomoc odborníků.

Předseda vlády dnes v rozhovoru s novináři uznal, že hospodaření hospiců je ztrátové. “Chtěli by pomoc od státu. Do budoucna je ale potřeba také nějaké řešení systémové. To znamená, aby se jejich výkony dostaly do sazebníků výkonů zdravotních pojišťoven,” uvedl premiér. Počítá také s tím, že problematiku hospiců by měl upravit příslušný zákon. Vláda bude podle něj rovněž zvažovat okamžitou finanční pomoc. Blíže ale premiér tuto myšlenku nerozvedl. „Dneska jsem to slyšel, tak se těžko mohu vyjádřit,” řekl.

Běťák tvrdí, že pokud by se finanční situace hospiců nezměnila, hrozilo by jim kvůli nedostatku peněz uzavření. Stav by případně mohla od pololetí napravit vyhláška o úhradách péče, kterou připravuje ministerstvo zdravotnictví. Předpis by již mohl obsahovat samostatný kód pro hospicovou péči. Podle Běťáka je tato úprava reálná, blížící se volby by ji neměly ovlivnit. „Je to naprosto apolitický problém (hrazení hospicové péče), na němž by se měly být schopny dohodnout všechny strany,“ dodal.

V ČR funguje deset hospiců s 280 lůžky, jedenáctý se buduje. Podle zahraničních zkušeností by na 100 000 obyvatel mělo připadat pět hospicových lůžek. V Česku by jich tedy mělo být zhruba 500. Podmínkou je ale domácí péče, která zde zatím chybí. Podle odborníků by proto bylo potřeba ještě víc než 500 lůžek. Mnohdy totiž kvůli nedostatku hospicových míst umírající pacienti zůstávají v nemocnicích či se do nich přesouvají. „To je ale naprosto v rozporu s požadavky charty práv nemocných tak, jak jsou zavedeny v EU. Podmínky v nemocnicích pro tuto péči nejsou,“ dodal Běťák.

5.4.2006, Zdroj: ČTK, Verlag Dashöfer

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz