Připravuje se založení České společnosti pro klinickou pastorační péči

Oznamujeme vám, že předsednictvo České lékařské společnosti J. E. Purkyně na své schůzi dne 5. 11. 2008 schválilo žádost o založení České společnosti pro klinickou pastorační péči ČLS JEP (neboli ČSKPP ČLS JEP).

Žádost byla doporučena, resp. podpořena významnými osobnostmi české medicíny (prof. MUDr. Pavel Klener, DrSc. — emeritní prorektor UK a emeritní přednosta 1. interní kliniky VFN a 1. LF UK, první porevoluční ministr zdravotnictví; prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., emeritní děkan 1.LF UK a přednosta 3. interní kliniky VFN a 1. LF UK; prof. MUDr. Luboš Petruželka, CSc., přednosta Onkologické kliniky VFN a 1. LF UK, doc. MUDr. Marek Trněný, CSc., přednosta 1. interní kliniky hematoonkologie VFN a 1. LF UK, doc. MUDr. Petr Hach, CSc., Dr. Med. h.c., PAV, president AKKL ČR, emeritní děkan 1. LF UK a další význační akademičtí pracovníci). Nezastupitelnou roli sehrál v období předcházejícím založení společnosti prof. MUDr. J. Marek, DrSc., emeritní přednosta 3. interní kliniky a emeritní prezident FEAMC (Evropská federace katolických lékařských asociací).

Členem **České společnosti pro klinickou pastorační péči ČLS JEP **se může stát každý lékař, který vnímá potřebnost nemocničních kaplanů v českých zdravotnických zařízeních, i každý nemocniční kaplan v širším slova smyslu (viz. Dohoda o duchovní péči ve zdravotnictví mezi ČBK a ERC z 20. 11. 2006) a nemocniční pastorační pracovník ; dále každý teolog, případně filosof, psycholog, sociolog, který může přispět k mezioborovému dialogu v oblasti pastorační péče ve zdravotnických zařízeních. Členy společnosti se mohou stát i medici a ti, kdo mají o danou problematiku zájem a podporují ji. Zde máme na mysli především zdravotní sestry či dobrovolníky v nemocnicích a hospicích (případně dalších zařízeních), kteří přicházejí s problematikou duchovní péče do kontaktu.

Výše členského poplatku (případně sponzoring poplatku) bude dohodnuta tak, aby členství ve Společnosti bylo dostupné i těm, jejichž platy jsou hluboce pod republikovým průměrem.

Nyní je třeba, aby se sešla ustavující schůze a proběhly volby do výboru a revizní komise nové odborné společnosti.

Ustavující schůze proběhne ve velkém sále Lékařského domu (Sokolská 31, 120 26 Praha 2) v sobotu 14. února 2009, začátek ve 14h.

Program:

  • 14.00 Uvítání
  • 14.15 Představení České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP)
  • 14.30 Představení České společnosti pro klinickou pastorační péče ČLS JEP
  • 15.00 Diskuze a přestávka na kávu
  • 15.30 Volební řád (volební komise, výbor, revizní komise)
  • 16.00 Volby
  • 17.00 (17.30) Předpokládané ukončení ustavující schůze

Organizační pokyny najdete Obrázek odebrán.v dopisu z ustavující schůze

Dále ke stažení:

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz