Souhrná zpráva a doporučení ombudsmana k LDN

 

Systematické návštěvy veřejného ochránce práv léčeben dlouhodobě nemocných.

Ve druhém čtvrtletí 2006 bylo v rámci detenční činnosti navštíveno 5 léčeben pro dlouhodobě nemocné. Ve vzorku vybraných zařízení byly zastoupeny léčebny s rozdílnými zřizovateli (ministerstvo zdravotnictví, kraj, obec, církevní právnická osoba) a z různých krajů ČR:

navštívená LDN kraj zřizovatel

(provozovatel)

počet pacientů

v době návštěvy

kapacita

LDN

průměrný věk pacientůLDN Bílovice Jihomoravský Ministerstvo zdravotnictví 88 85 78LDN Ostrava — Radvanice Moravskoslezský Město Ostrava 188 190 77LDN Kroměříž Zlínský Kongregace Milosrdných sester 97 105 79LDN Nejdek Karlovarský kraj 86 90 79LDN Moravské Budějovice Vysočina kraj 66 80 79Léčebny pro dlouhodobě nemocné jsou určeny pro poskytování specializované ústavní péče zaměřené především na ošetřovatelskou a rehabilitační péči o osoby trpící déletrvajícími nemocemi. Vedle léčebné, ošetřovatelské a rehabilitační péče se jako nezbytná v těchto zařízeních jeví i resocializace a péče psychosociální. Vzhledem ke komplexní nedořešenosti systému následné zdravotní péče jsou zařízení tohoto typu rovněž vystavena celé řadě případů nutné paliativní a gerontopsychiatrické péče.

V závěrečných zprávách z jednotlivých návštěv zařízení byly popsány jak materiální podmínky hospitalizovaných osob, tak především aplikace ochrany jejich základních práv s doporučeními na změnu zjištěného stavu. Jedná se o zařízení, kde dochází nejen k léčení a vyléčení, ale i k umírání a úmrtí pacientů a je třeba, aby na poskytování náležité péče i v tomto ohledu byly léčebny dostatečně vybaveny, nejen personálně, ale ani organizačně. Po vyhodnocení všech dílčích zpráv a vyjádření byla vypracována a zveřejněna souhrnná zpráva s doporučeními, která byla předložena Ministerstvu zdravotnictví a léčebnám dlouhodobě nemocných.

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz