Pacientům v léčbě pomáhají informacemi

Pro pacienty nejen z Brna připravují v Masarykově onkologickém ústavu program s názvem Balance. Vznikl z potřeby více informovat pacienty i jejich příbuzné o onkologickém onemocnění, o způsobech léčby, o úskalích při léčení. 

     „Program je samozřejmě vhodný také pro samotné pacienty, ostatně mnohé z nich se podařilo vyburcovat z letargie, zbytečné odevzdanosti, z pasivity,“ říká mluvčí MOÚ Zuzana Joukalová.
S programem začali před devíti roky. Tehdy se vrátil z USA nynější ředitel MOÚ Rostislav Vyzula a svým kolegům líčil, že američtí onkologičtí pacienti jsou zcela jiní, chovají se jako zdraví. Mezi chemoterapií jezdí třeba lovit jeleny na Aljašku. A výsledky léčby jsou lepší. Proto také začal Vyzula pátrat po programu, který by pacientům a jejich příbuzným umožnil bližší seznámení s onemocněním.
     Objevil jej ve Švédsku a společně s náměstkyní pro ošetřovatelskou péči MOÚ Hildou Vorlíčkovou program upravili na naše podmínky. „Také u nás platí, že aktivní a optimisticky naladěný pacient, který věří v úspěch léčby, má mnohem lepší prognózu než ten, který se onemocnění poddá a propadá pasivitě, negativismu,“ říká Joukalová.
     Týdenní program v kursu Balance pořádá MOÚ dvakrát do roka, zatím je to jediná akce tohoto druhu v Česku. Na kursu spolupracuje 14 lektorů, kteří seznamují účastníky například s tím, jak vzniká nádorové onemocnění, jak se diagnostikuje, jaké možnosti léčby pacienti mají, jaká vyšetření je čekají, jak probíhají. Nemocní pak budou vědět více o vedlejších účincích léčby, o správném stravování. Lépe by měli zvládat své onemocnění psychicky.
     Onkologové spolupracují s firmou Bristol-Myers Squibb. Za pětidenní kurs a pobyt s plnou penzí pacient zaplatí jen tisíc korun. Nejbližší termín je od 7. do 11. listopadu, koná se v penzionu Laguna na Brněnské přehradě. Zájemci se mohou hlásit na sekretariátu Kliniky komplexní onkologické péče na tel. čísle 543 132 450.
Podle vrchní sestry MOÚ Darji Navrátilové mají onkologicky nemocní největší zájem o psychologická témata, nyní budou seznamováni m.j. s kodexem práv pacientů. Na nedávnou tiskovou konferenci pozvalo vedení MOÚ některé absolventy kursu. „S diagnózou rakoviny jsem se vyrovnal jen díky spoustě informací. Kdybych je měl dřív, ušetřil bych si hodně problémů,“ řekl za všechny čerstvý důchodce až z Kolína. Balance dosud absolvovalo na 250 lidí, z nichž bylo více než 40 rodinných příslušníků.

Jan Trojan

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz