Ne každý může prožít Vánoce v kruhu rodiny

Vánoční svátky nejsou vždy jen radostné a veselé, i do nich se někdy přimíchá smutek. Lidé z hospicové péče se s bolestí a ztrátou setkávají denně. A den co den jsou ochotni obětovat svůj čas potřebným – lidem nemocným a umírajícím, kteří se ocitají na konci cesty. A spolu s nimi i jejich příbuzným, kteří si často nevědí rady. Občanské sdružení Hospicové hnutí — Vysočina působí v Jihlavě a v Novém Městě na Moravě. „Vánoční svátky patří obvykle k obdobím se zvýšenou frekvencí a intenzitou hospicové péče. Služby a pohotovosti držíme sedm dní v týdnu a čtyřiadvacet hodin denně,“ říká ředitel hospicového hnutí.
Rozhovor s ředitelem Petrem Havlíčkem vedla Helena Zelená Křížová. Článek vyšel ve Žďárském deníku.       

**Jak prožívají vánoční svátky vaši klienti?
**Klienty naší domácí hospicové péče jsou nemocní lidé. Takoví, kterým zbývají hodiny, dny, maximálně týdny do konce života. Ti, kteří jsou ještě ve stavu plného vědomí, si zajisté uvědomují, že jsou to jejich poslední Vánoce a kdo ví, jestli v tom není skryt jeden z důvodů zvyšujícího se zájmu o naši péči v období Vánoc. Mohl by to být poslední cíl, který si umírající dal — prožít naposledy se svými blízkými svátky. Možná těžší a psychicky náročnější to pak může být právě pro ty nejbližší.

**Je pro vás vaše práce v období adventu těžší než jindy?
**Možná je trochu jiná atmosféra a nálada v souvislosti s blížícími se svátky, ale práce zůstává stejná. Připomenu poslání naší organizace, které spočívá v pomoci lidem ohroženým izolací v období vážné nemoci, stáří, umírání a v době po úmrtí někoho blízkého. To naplňujeme poskytováním domácí hospicové péče u každého klienta, a to v kterémkoli období. Chci zmínit i naše dobrovolníky, kteří po celý rok navštěvují seniory v domovech pro seniory a léčebně dlouhodobě nemocných. V době adventu mají jejich návštěvy svátečnější atmosféru. Ale radost přinášejí vždy a všem našim dobrovolníkům za to patří poděkování.

**Co vám v poslední době udělalo největší radost?
**Domácí hospicová péče, odlehčovací služby a půjčovna zdravotnických pomůcek. Služby, poskytované Střediskem hospicové péče v Jihlavě terénní formou, získaly významného pomocníka. Patnáct let staré vozidlo se nahradilo Fordem Tranzit. Stalo se tak díky Nadaci Divoké husy, která k výtěžku našeho benefičního koncertu ve výši šedesát tisíc korun, přispěla stejnou částkou. K tomuto pak dalšími sto šedesáti tisíci korunami přispěl krajský úřad, za což děkujeme.

**Co byste popřál všem do nového roku?
**V současné době plné nervozity, pesimistických vyhlídek a obav z budoucnosti se vytrácí radost. Přitom důvody k ní stále zůstávají. Jsou v našich rodinách a přátelích, v práci, která nás naplňuje, v zálibách, které nás těší. Minulý rok jsem ve svém vánočním přání svým blízkým a známým napsal: „Radujme se, z radosti v dětských očích, z pokoje v lidských duších, z lásky v našich srdcích.“ A touhle cestou bych si dovolil předat toto přání všem ostatním.

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz