Lidé nejvíce umírají v nemocnicích, i když si to nejméně přejí

V České republice ze sta tisíc úmrtí ročně 60 procent připadá na nemocnice a léčebné ústavy. Přesto ale právě v léčebnách dlouhodobě nemocných a v nemocnicích si lidé přejí umřít nejméně.

Řekl to ve středu MUDr. Ondřej Sláma, vedoucí lékař ambulance podpůrné a paliativní onkologie Masarykova onkologického ústavu v Brně na semináři, který uspořádalo občanské sdružení Občan v síti.

„Pouze 25 procent ze všech zemřelých zemře doma. Většinou jsou to náhlá úmrtí například na akutní kardiovaskulární onemocnění. To, že by někdo jako plánovaný konec života chtěl umřít doma, se stává bohužel jen velmi zřídka,“ uvedl MUDr. Sláma.

Přitom ale naprostá většina lidí si přeje zemřít doma obklopena svými nejbližšími. Nejsme však na to připraveni.

Martina Špinková, ředitelka Hospicového občanského sdružení Cesta domů, uvedla, že v ČR je v současné době 12 hospiců a v nich je asi 310 lůžek.

„I kdybychom jich postavili sto, tak stejně to nebude stačit. Nejdůležitější je přemýšlet o tom, kde všichni umíráme, tedy v nemocnicích, léčebnách dlouhodobě nemocných a domovech důchodců - a tam se snažit dobrou péči o umírající zlepšit.

Ministerstvo zdravotnictví v nových připravovaných reformních zákonech umožňuje pacientovi odmítnout léčbu, a tak vlastně ukončit život.

„Nejde ale o eutanazii ve smyslu, že by lékař pacientovi při odchodu ze života aktivně pomohl. To v žádném případě. Je-li pacient napojen na přístroje, pak také nesmí být od nich odpojen,“ řekl Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Uvedl, že pacient by se mohl za svého života za přísně daných podmínek rozhodnout, že odmítá léčbu.

I Cikrt se ale domnívá, že cesta je v tzv. paliativní péči, která umožňuje udržení dobré kvality života pacienta s nevyléčitelnou chorobou.

pravo.novinky.cz

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz