Jak (ne)uspořádat pohřeb v čase koronaviru

Tento text vznikl v situaci, kdy jsou sice pohřby dovolené, ale mohou probíhat jen za splnění přísných opatření, tedy v rouškách a rozestupech (a omezeném počtu maximálně 10 osob, aktualizace říjen 2020). Možnost obejmout se, pošeptat do ucha slova účasti, společně zaplakat a po obřadu jít do restaurace na zemřelého vzpomínat, je nyní vzdálená. Společně s Blankou Dobešovou (Ke kořenům) jsme připravili nápady a podněty, jak ani v čase koronaviru nerezignovat na rituály a loučení.

Jak (ne)uspořádat pohřeb v čase koronaviru

Podle aktuálních bezpečnostních opatření se pohřby sice uskutečnit mohou, ale probíhají v rouškách, s odstupy, bez bližšího kontaktu mezi pozůstalými, v atmosféře opatrnosti. Smyslem pohřebního obřadu je vzájemné vyjádření podpory a setkání všech, kteří zemřelého měli rádi. V době šíření nákazy se však setkávání stávají rizikem. Zejména s ohledem na nejstarší generaci proto doporučujeme pohřební obřad odložit.

Za současných okolností je vhodné zařídit pohřeb bez obřadu, rozloučení mít jen v kruhu nejbližší rodiny a později uspořádat vzpomínkovou slavnost pro všechny, kteří se chtějí společně rozloučit. Doporučujeme nerezignovat na společné rozloučení, jen je odložit na dobu, kdy to bude pro všechny zúčastněné bezpečné. Nynější nevšední situace nás vybízí k hledání nových způsobů, jak se rozloučit v bezpečí domova a jak se s ostatními pozůstalými podpořit alespoň na dálku.

Kéž jsou vám přiložené dokumenty inspirací, jak můžete rozloučení uspořádat.

Podívat se můžete také na video Blanky Dobešové.

KE STAŽENÍ
Jak (ne)uspořádat pohřeb v čase koronaviru

Autorky: Jindřiška Prokopová, Blanka Dobešová a Monika Vaníčková
© Cesta domů, Ke kořenům 2020

KE STAŽENÍ
Poslední chvíle člověka

Jak postupovat při úmrtí blízkého člověka doma

Autor/ka článku: Redakce Umírání.cz