Hospici v Čerčanech chybějí peníze

Jediný lůžkový hospic ve středních Čechách v Čerčanech na Benešovsku, který provozuje občanské sdružení Tři, má problémy s penězi. Jeho zástupci tvrdí, že sdružení nedostalo dotace na provoz od Středočeského kraje, přestože jeho minulé vedení to slíbilo, a že kraj navíc nepodpořil žádost o dotaci z Ministerstva práce a sociálních věcí.

“Žádný hospic není soběstačný a potřebuje peníze, ale ty jsme od kraje nedostali i přesto, že hospic sídlí ve středních Čechách,” řekla začátkem srpna manažerka komunikace hospice Jarmila Neumannová.

To ale zástupci kraje i ministerstva vyvracejí. “O žádném takovém doporučení nevím,” reagoval včera náměstek hejtmana Zdeněk Seidl. Podle něj si za nedostatek peněz může vedení hospice samo.

“Přišli za námi loni, že mají finanční ztrátu. Jsou různé možnosti, jak jim z krajských peněz přispět. Existuje například humanitární fond, ale nezažádali si,” tvrdí Seidl. Jak řekl, v rozpočtu nebyla pro hospic vyčleněna žádná částka ani za minulého vedení kraje.

O doporučení kraje nic nevědí ani na Ministerstvu práce a sociálních věcí. “Nemáme o tom informace,” řekla tisková mluvčí Štěpánka Filipová. Upřesnila, že do hospice, který žádal o více než pět milionů korun, poslali necelé dva miliony na takzvané odlehčovací služby. “Dotace nedostal na sociální poradenství a centrum denních služeb, a to kvůli tomu, že šlo o nové služby, které nebyly loni podpořeny,” vysvětlila Filipová. O tom, zda další peníze dostane, ministerstvo ještě rozhodne. Když včera chtěla MF DNES reakci na argumenty kraje a ministerstva, vedení hospice se vyjádřit odmítlo. Náměstek hejtmana Seidl se byl v hospici podívat. Kapacita zařízení je třicet lůžek. “Bylo tam ale jen osm pacientů. Budova slouží svým účelům jen zčásti, je tam také restaurace, kulturní zařízení, které využívají i obyvatelé Čerčan. To je vše hezké, ale proč by to měl platit kraj,” poznamenal Seidl.

Ročně stojí provoz hospice, který za několik dní oslaví rok od svého otevření, kolem dvaceti milionů korun. Peníze, které zaplatí pacienti, tvoří jen deset procent nákladů, další získává zařízení od zdravotních pojišťoven a sponzorů. Klienti platí denně například 250 korun, podle výše svého příjmu.
V materiálech hospic uvádí, že jeho kapacita je naplněna z devadesáti procent, za jedenáct měsíců provozu přijal 250 pacientů.

Náměstek hejtmana míní, že by měl kraj podporovat spíše léčebny dlouhodobě nemocných.

“Navíc v sociální oblasti se nám zkrátily výdaje, nemáme ani na svá zařízení. Možnosti jsou omezené, nemůžeme rozdávat peníze všem organizacím,” vysvětlil Seidl. Proti existenci hospice v kraji ale nic nenamítá. “Je to však ztrátová záležitost. Náklady na jednoho pacienta jsou tisíce korun. Nabídli jsme už dříve vedení, že když budou mít problémy, jejich službu převezme benešovská nemocnice, nebo by se zařízení mohlo stát příspěvkovou organizací kraje,” řekl Seidl.

Mladá fronta DNES; 28.8.2009; Rubrika: Střední Čechy; Strana: 01; Autor: Markéta Bušková

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz