Hospic v Libereckém kraji? Možná za několik let

Na stavbu hospice, místa pro umírající pacienty, v Libereckém kraji stále nejsou peníze. A to i přes to, že Liberecký kraj je spolu s Karlovarským poslední, kde ještě takové zařízení není.

“Oslovili jsme krajské zastupitele dopisem, ve kterém vysvětlujeme, proč je nezbytné toto zařízení vybudovat, a doufáme, že nás podpoří,” říká Marie Rissová z občanského sdružení Hospic pro Liberecký kraj. “Máme představu, jak by mělo zařízení vypadat, i určité návrhy, jak by mohlo být financováno.” Obvykle hradí 60 % provozu pojišťovna, zbytek se musí sehnat z jiných zdrojů, například z kraje, z měst nebo od pacientů a jejich rodin.

Podle Rissové není vhodné rekonstruovat starou budovu, ale je lepší postavit úplně novou. “Jde o velmi specifické zařízení s unikátním režimem a speciálně vyškolenými lidmi.” Podle odhadů by nový hospic přišel na zhruba 150 milionů korun. Mělo by jít o přízemní budovy pro asi 25 pacientů s jednolůžkovými pokoji, přistýlkou pro rodinu a zázemím pro mobilní hospic.

“Ten je potřeba, protože řada lidí chce strávit svůj čas co nejdéle s rodinou,” říká Rissová. “Pokud se rodina rozhodne o pacienta starat, potřebuje pomůcky, léky a konzultace se specialisty.” Hospic by mohl stát například mezi Libercem a Jabloncem, aby byl dobře dostupný.

“Zatím by nám stačilo, kdybychom sehnali alespoň milion korun na projekt a přípravu,” dodala Rissová.

Mladá fronta DNES; 26.9.2008; Rubrika: Kraj Liberecký; Strana: 02; Autor: (pro)

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz