Důchodkyně dělá pacientům společnost

Oddělení dlouhodobě nemocných jihlavské nemocnice provoněly tento týden buchty a bábovky. Sešli se tam dobrovolníci, kteří chodí svojí přítomností potěšit pacienty. Za nimi docházejí většinou jednou týdně.

Pacienty navštěvuje i paní Zdena Zelená. Jednoho dne jí zavolal syn a řekl jí, že na oddělení paliativní péče mají den otevřených dvěří. To byl pro ni jasný pokyn, kam se má ten den vypravit. Jakmile dorazila čiperná důchodkyně k lůžkům, bylo jí jasné, že pár volných chvil stráví právě tady.

„Pracovala jsem celý život v domově důchodců. Když jsem odešla do penze, tak mi společnost starších lidí začala chybět,“ vysvětluje Zdena Zelená okolnosti, za kterých ji syn informoval o možnosti navštěvovat pacienty na** **paliativní péči.  

Do jihlavské nemocnice dochází Zdena Zelená každý týden. Personál jí na oddělení „přidělí“ pacienta. Je to jako v životě, s někým si padne do oka, s jiným ne.

„Pomáhám jen tím, že sem chodím a povídám si s lidmi. Stojí mě to jen čas. A mě to baví,“ vypráví o službě, která dělá radost i jí samotné. „Někteří lidé nevědí, co s volným časem. Chybí jim často někdo blízký, s kým by si promluvili. Já si chodím popovídat sem. Nebo jsem jen s lidmi v jejich posledních chvílích a držím je za ruku,“ dodává důchodkyně. Myslí, že by se o možnosti takové pomoci měli dozvědět i další lidé: „Mnohdy jsou třeba důchodci zavření doma a touží prohodit s někým pár slov. A toto je pro ně ideální ventil,“ uzavírá paní Zelená.

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz