Založení České společnosti paliativní medicíny

    

     Paliativní medicína v České republice prodělala v posledních 15 letech významný vývoj jak v oblasti vzdělávání, tak v klinické praxi. Vznikly první hospice, objevují se první specializované ambulance, jedná se o vhodném způsobu úhrady hospicové péče, vyšla řada knih, na mnoha místech ČR probíhají přednášky pro zdravotníky i laiky, od roku 2004 existuje samostatný atestační obor Paliativní medicína a léčba bolesti. Myšlenka, že nevyléčitelně nemocní mají specifické potřeby a vyžadují  kvalifikovanou a dobře koordinovanou multidisciplinární péči, je  postupně přijímána odbornou i laickou veřejností. Rozvíjí se odborná diskuse o paliativních postupech i rozhodovacích procesech také v ostatních  lékařských oborech. 
    Odbornou  platformou pro rozvoj paliativní medicíny  doposud byla Sekce paliativní medicíny v rámci Společnosti pro studium a léčbu bolesti  ČLS JEP. Strategické spojení  paliativní medicíny a algeziologie  bylo ve své době velmi prozíravé a nepochybně významně přispělo k zviditelnění společné problematiky  obou těchto oborů — chronické bolesti a její léčby. Důležitá byla spolupráce také při prosazování samostatného atestačního oboru. Jsme však přesvědčeni, že „agenda“ paliativní medicíny  je dnes tak rozsáhlá a pestrá, že je užitečné a efektivní ji řešit v rámci samostatné odborné společnosti. Proto byla v říjnu 2008 jako součást České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně založena Česká společnost paliativní medicíny (ČSPM).

Odborná společnost bude svou činnost rozvíjet v následujících oblastech:
Ve spolupráci s ostatními odbornými společnostmi vzdělávání lékařů a ostatních zdravotnických pracovníků.
Jednání s odbornými společnostmi, orgány státní správy a se zdravotními pojišťovnami o vhodných formách organizace a úhrady paliativní péče.
Podpora diskuse a formulování  kvalifikovaných stanovisek k aktuálním bioetickým otázkám péče o nevyléčitelně nemocné a umírající.
Podpora výzkumu v oblasti péče o nevyléčitelně nemocné a umírající.
     

Česká společnost paliativní medicíny ČLS JEP bude pochopitelně multidisciplinární. Je otevřena všem, kteří se problematikou péče o nevyléčitelně nemocné  zabývají z hlediska klinického, ale také etického, organizačního a ekonomického.
       Podrobnější informace o nové odborné společnosti budou pravidelně zveřejňovány na webové stránce www.paliativnimedicina.cz. Zde také naleznete formulář přihlášky. Rádi bychom vás touto cestou pozvali ke spolupráci v nové odborné společnosti.

Za výbor ČSPM
MUDr. Ladislav Kabelka, PhD.,  MUDr. Ondřej Sláma
V Brně 10.2.2008

Autor/ka článku: Redakce Umírání.cz