V Praze 2 je od dubna domov s hospicovou péčí

V centru Prahy začal od poloviny dubna dlouhodobě nemocným pacientům sloužit nový domov s hospicovou službou. V domácím prostředí čtyř plně vybavených pokojů se umírajícím pacientům dostane celodenní péče. Pobyt se stravou a všemi službami vyjde na přibližně 15 000 korun měsíčně.

Městská část do rekonstrukce a vybavení prostor vložila částku 3,5 milionu korun, uvedla radní Kateřina Jechová. Domov Pod střechou vznikl ve třetím patře domova důchodců v ulici Jana Masaryka, který provozuje Centrum sociálních služeb Prahy 2. Zařízení hospicové péče dosud městská část
Praha 2 neměla. „Domov s hospicovou péčí je určen nemocným lidem, kteří si přejí strávit poslední týdny života důstojně a v přívětivém prostředí, ale nemají blízké, kteří by se o ně mohli celodenně doma starat,“ řekla Martina Špinková, ředitelka občanského sdružení Cesta domů, které bude v zařízení poskytovat hospicové služby. Prostory domova připomínají podle ředitelky větší byt. „Snažili jsme se přizpůsobit prostory jednoho patra v našem domově tak, aby zde jak nemocným, tak jejich blízkým bylo dobře, aby se tu cítili co nejvíce jako doma,“ poznamenala ředitelka Centra sociálních služeb Praha 2, v jehož objektu se domov s hospicovou péčí nachází, Martina Rusnáková Maroulová. Domov je podle Martiny Špinkové prvním podobným zařízením v zemi. Doplňuje služby velkých lůžkových zařízení, která podle ní nejsou příliš osobní, a mobilních hospiců, které se starají o klienty v jejich domácím prostředí. Můžete se podívat na video ze slavnostního otevření.

Autor reportáže: Redakce Umírání.cz