Středočeský kraj má první hospic

Přestože už od začátku září přijal nový hospic v Čerčanech na Benešovsku první klienty, slavnostně se otevřel včera. Přijel mu požehnat například kardinál Miloslav Vlk. Hospic Dobrého pastýře je prvním takovým zařízením ve středních Čechách. Druhým bude zřejmě hospic na Mělnicku. Hospic přijal už sedm klientů, kteří tady důstojně dožili svůj život.

“Lidé si často myslí, že hospic je pro staré nemocné lidi, ale tak to není. Hospic je pro lidi, u kterých se vyčerpaly všechny možnosti léčby a jejichž stav je konečný, nezáleží tedy na věku,” vysvětlila Tereza Dvořáková, ředitelka občanského sdružení Tři, které hospic vybudovalo. Například zatím nejmladší klientce, která v čerčanském hospici zemřela, bylo třiačtyřicet let.

Postavit hospic se snažilo sdružení deset let, před pěti lety se do toho vložil Středočeský kraj. Stavba hospice stála přes 100 milionů.

“Nejprve jsme pomáhali s mobilním hospicem, pak se podařilo na stavbu dát dvaadvacet milionů korun a každý rok přispíváme na provoz kolem dvou milionů,” uvedl náměstek hejtmana pro sociální oblast Josef Vacek s tím, že sdružení může s podporou kraje počítat dál. Přispívat bude i pražský magistrát, který už poslal 10 milionů na dokončení stavby. “Důležitá bude i pomoc státu a zdravotních pojišťoven,” upozornil Vacek.

Kraj chce čtyři zařízení

Další nové hospice by měly být umístěny v blízkosti oblastních nemocnic. „Vytipované máme občanské sdružení ve Vidimi na Mělnicku a hledáme další partnery,“ řekl Josef Vacek.

Ve Vidimi jsou už tak daleko, že zakoupili dům, ze kterého by hospic přestavěli, a dávají dohromady tým. Další sdružení, se kterým kraj jedná, je na Rakovnicku. Tady zatím řeší administrativu.

V hospici v Čerčanech je nyní devět klientů, kapacita je zatím pro jedenáct. Občanské sdružení potřebuje dalších patnáct milionů na dovybavení druhého patra.

Pak bude mít třicet jednolůžkových pokojů, které mají možnost i přistýlky pro příbuzné. Na každého pacienta připadá jedna zdravotní sestra, které hospic přijímá neustále.

Mladá fronta DNES; 30.9.2008; Rubrika: Střední Čechy; Strana: 01; Autor: Markéta Bušková

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz