Když je v rodině rakovina, potřebují léčbu i ti zdraví

Lékaři pomáhají pacientům, kteří mají nádor. Jenže pomoc potřebují i jejich blízcí. Ani zdraví lidé se s nemocí v rodině mnohdy nedokážou srovnat. Pomoci jim může karlínské sdružení Amélie.

Na nejrušnější karlínské křižovatce ulic Sokolovské a Šaldovy stojí dům. Člověk by čekal, že dobrá adresa a ideální spojení hromadnou dopravou povede k boji mezi firmami o to, která z nich obsadí přízemí a zbuduje si zde kanceláře nebo obchod. Jenže tento dům je jiný. 
Sídlo zde našlo občanské sdružení Amélie, které pomáhá každému, kdo přijde, zavolá nebo pošle e-mail. Je to prostor, kde je možné s podporou čelit rakovině a všemu, co život s ní přináší. 
O této nemoci se hodně mluví a je jedním z nejčastějších onemocnění, jehož četnost stále narůstá a týká se stále mladších lidí. Přichází nečekaně a dokáže změnit osudy celých rodin. „Toto téma se týká všech nemocných, kteří nemoci čelí, ale i jejich okolí. Příbuzní a blízcí nemocných jsou ve velmi složité situaci. Cítí, že mají být silní a podporou pro nemocného, ale nevědí, jak to mají udělat. Snažíme se poskytnout podporu všem, i těm, kteří se nemoci ,jen‘ obávají. Nejen tak se snažíme odbourávat tabu a mýty, kterými je rakovina a její léčba opředená, “ říká ředitelka organizace Pavla Tichá, jež sama před šesti lety onemocněla. 
Podle ní je potíž v tom, že lékaři v nemocnicích nemají čas a prostor si s každým sednout a probrat s ním všechny potíže, které nejen léčba, ale vlastně život s nemocí přinese. „Kvůli nemoci se lidé totiž mohou dostat do nejrůznějších i existenčních potíží, najednou jsou životně důležité věci, které člověk do té doby neřešil nebo si je vůbec nepřipouštěl.“ říká Tichá.
Amélie obsadila přízemí domu na rušné křižovatce před pár měsíci. Umožnila jí to radnice Prahy 8
Je zde přijímací místnost sloužící i jako čajovna, pokoj, kde je možné v klidu hovořit s psychoterapeutkou a sociální pracovnicí, malá tělocvična, ale také kuchyně, kde se pořádají kurzy zdravého vaření. Všude je světlo, stěnám dominuje kombinace bílé a cihlové barvy. 
„Chceme, aby se tu lidé cítili jako doma,“ doplňuje Olga Fleková, terapeutka a kontaktní pracovnice, která zde nabízí tai-či, divadelní či pohybovou dílnu.
Otevřeno je tu pro každého, koho toto téma zajímá, od pondělí do čtvrtka mezi 10. a 17. hodinou. 
„Někomu stačí ujištění, že tady jsme a že mu někdo pomůže, když bude potřebovat. Někdo potřebuje ověřit, že to, co dělá, dělá dobře. Někomu pomůže, že si popovídá o svých obavách, které s blízkými může jen těžko sdílet. Po první konzultaci se klient může domluvit na pravidelné terapeutické pomoci nebo mu vyhovuje zúčastnit se některé ze skupinových aktivit,“ popisuje psychoterapeutka Michaela Chrdlová. Ta vede individuální pohovory i skupinové terapie.

Centrum prevence a psychosociální pomoci pro onkologicky nemocné a jejich blízké.
Kontakt Adresa: Šaldova 15 (vstup z ulice Sokolovská), Praha 8 — Karlín Telefon: každý všední den od 9:00 do 15:00 se lze objednat na telefonním čísle 739 004 333.
Informace Web: www.programamelie.cz E-mail: amelie@amelie- os.cz, doborovolnici@amelie-os.cz, kancelar@amelie-os.cz

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz