Stále chybí systémové financování, zaznělo na setkání fóra mobilních hospiců v Čerčanech

Jedním z nejpalčivějších diskutovaných bodů schůzky je stále trvající absence systémového financování mobilní hospicové péče. Nadále se nedaří přimět pojišťovny k podpisu smluv a k hrazení péče kvalifikovaných sester a lékařů o nevyléčitelně nemocné v jejich domácím prostředí.

Představitelé mobilních hospiců proto musí kromě profesionální péče zdravotnického personálu zajistit i finance na provoz mobilního hospice, aby si tuto péči mohl dovolit každý nevyléčitelně nemocný pacient, o kterého je pečováno doma.

S tím přímo souvisí úhrada práce lékaře pro mobilní hospic, která stále ještě není systémově vyřešena. Lékaři často pracují zdarma či téměř zdarma, a to službu mobilního hospice brzdí v rozvoji.

Dalším diskutovaným problémem bylo zajištění pohotovosti po dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu. Tato služba je sice téměř všude chápána jako potřebná, její realizace je však nezřídka možná jen díky obětavosti jedinců, a nikoli standardním dlouhodobě udržitelným způsobem.

To jsou některá z diskutovaných témat setkání v Hospici Dobrého Pastýře. Právě taková jednání napomáhají Mobilní skupině paliativní péče (MSPP), která je součástí České společnosti paliativní medicíny (ČSPM), zajistit smysluplný rozvoj hospicové a paliativní péče. Péče, která má na prvním místě pacienta a jeho podporu v domácím prostředí.

Za Občanské sdružení TŘI Věra Ziková

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz