Proč nosíme láhev doktorovi

Když člověk dlouho žije v nepořádku, zvykne si na něj. Česká televize se proto rozhodla spolu se sdružením Občan poukázat na největší nešvary v českém zdravotnictví. A to poněkud nezvykle. Známé situace ze světa nemocnic a z lékařských ordinací převedla do jiných oborů: do řeznictví, holičství, cestovní kanceláře… “Teprve tak totiž v plné nahotě vynikne absurdita našeho zdravotnického systému” říká Pavel Vepřek ze sdružení Občan.

Praha

Jaký je výsledek?
Představte si cestovní kancelář, kde si klient právě sjednává zájezd. Ptá se, jak vypadá hotel v zemi, do které jede, a jaké je tam moře — jestli náhodou jinde není lepší. Pracovník cestovky se však rozhořčí: „Kdo je tady odborník na dovolenou? Vy nebo já? Tak vidíte. Já vám říkám, že moře je slané a hotel dobrý. Ostatně to uvidíte, až tam budete. To je všechno, co potřebujete vědět, důvěřujte mi a o nic víc se nestarejte…“ Šot zcela zjevně naráží na neochotu lékařů sdělovat pacientům podrobnější informace.
Jiný minipříběh: vlak uhání krajinou, průvodčí vchází mezi cestující a cvaká jim jízdenky. Druhou rukou přitom zároveň přijímá spolu s jízdenkou tu bonboniéru, tam kávičku a od jiného zase lahev whisky.
I tady je poselství jasné. Kromě toho, že platíme zdravotní pojištění, pojišťujeme si „správnou péči“ většími či menšími úplatky.

A ještě jeden příběh. Prázdné holičství, kde se lazebník strašlivě nudí. Přichází zákazník a přeje si ostříhat. Jenže holič jen naprázdno zakmitá nůžkami se slovy: „Kdepak, dnes už nestříhám, mám splněnou normu. Mám vyděláno, takže přijďte někdy příští měsíc…“ To jsou jen tři z celkem dvanácti mikropříběhů, po kterých bude následovat přímý přenos diskuse odborníků z ministerstva, poradců ministrů, pacientů i lékařů. „Snažíme se rozpoutat debatu. Diskuse odborníků se totiž vysílá živě a lidé se mohou do pořadu zapojit okamžitě, svým dotazem pomocí esemesek či mailem,“ říká moderátor pořadu a šéfredaktor publicistiky ČT Jiří Vondráček. Pořad s názvem Sny pana ministra poběží poprvé dnes večer v rámci cyklu Hyde Park na ČT2.

„Chtěli jsme přitáhnout pozornost ke zdravotnictví, ke korupci v něm a ke všem ostatním chybám, které už považujeme skoro za normální,“ říká Pavel Vepřek.
Sám je lékař, ale už mu chování některých kolegů a zlozvyky zdravotnictví natolik vadily, že spolu se sdružením Občan před časem podal žalobu na zdravotní pojišťovny, protože odmítají zveřejnit údaje, jak která nemocnice léčí.

*Autor: LENKA PETRÁŠOVÁ
7.6.2005 Z domova — strana 4 MF DNES — iDNES *

Autor/ka článku: Redakce Umírání.cz