Proč jsme předělali portál Umírání.cz

Hlavním motivem redesignu tohoto portálu bylo zvýšit dostupnost jeho sdělení a funkcí všem čtenářům napříč věkovými skupinami.

Umírání.cz

Portál Umírání.cz, i když se věnuje nelehkému tématu odcházení, sám každý den ožívá nebývalou aktivitou čtenářů, lidí, kteří hledají informace o péči o nevyléčitelně nemocné, kteří se zapojují do diskuse nebo pokládají dotazy v poradně. Jsme si vědomi, že mnoho návštěvníků webu se k němu uchyluje v době, kdy jim není dobře a nemají sil nazbyt. Proto nás dlouho trápilo, že i když přinášíme potřebné a kvalitní informace, forma jejich sdělení není ideální, ztěžuje čtení, orientaci v textech, a tudíž neplní dobře svoji funkci.

Redesign až na kost

Připravili jsme proto kompletní redesign celého portálu. Zpřehlednili jsme uspořádání informativních textů a zvětšili písmo pro jejich snadnější čtení. Vytvořili jsme nový Adresář služeb dostupných na území ČR, ve kterém nyní snadno pohledem na mapu zjistíte, jaké služby můžete využít v místě vašeho bydliště. Snažili jsme se pozvednout význam Internetové poradny a zlepšit v ní vyhledávání, protože mnoho čtenářů se potýká s podobnými problémy a již zodpovězené dotazy mohou být užitečné.

Zároveň jsme zrušili některé funkce webu původního, které buď nebyly dostatečně využívané, nebo jsme došli k závěru, že jejich roli plní dobře jiné internetové zdroje. Ponechali jsme funkci zpravodajskou – kromě Rad a informací o péči o umírající najdete na webu sekci Články, kde pravidelně zveřejňujeme rozhovory, reportáže, vyprávění z oblasti paliativní péče. Péče o umírající se u nás slibně rozvíjí, zároveň však v mnohém pokulhává za vývojem v západních zemích, takže je stále o čem referovat.

## Napište nám, jak se vám nový web líbí

Věříme, že jsme naplnili cíl, který jsme si dali, tj. usnadnit lidem na konci života a jejich blízkým dostupnost potřebných informací. Samozřejmě chápeme, že zvlášť pro čtenáře, kteří byli zvyklí dlouho používat web v původní podobě, může být tato změna překvapivá. Neváhejte se na nás obrátit, pokud objevíte chybu, budete potřebovat poradit s navigací nebo využitím jakékoliv funkce webu.
Budeme obzvlášť rádi, pokud nám napíšete, jak se vám nový web líbí.

Pište na lenka.vanova@cestadomu.cz.

Přejeme vám, abyste zde i nadále nacházeli pomoc a útěchu v nelehké životní situaci. Doufáme, že nyní ještě snadněji a rychleji.

Autor/ka článku: Redakce Umírání.cz