Pravidla pro hospice? Chybí

Hospicovou péči zatím neupravuje žádný zákon. S ministerstvem se o něm jedná už několik let

Kolik sociálních pracovnic musí mít hospic a s jakým balíkem peněz by měl ročně vyjít? 
Na tyhle otázky doposud řediteli Hospicu Citadela ve Valašském Meziříčí Miloslavu Běťákovi nikdo neodpoví. I když už se o ukotvení těchto podmínek v zákoně snaží celých šest let.
     Miloslav Běťák je viceprezident Asociace poskytovatelů hospicové a paliativní péče. Řídí také jeden ze dvou hospiců v kraji. A nelíbí se mu, že se hospicová péče stále nachází na okraji pozornosti zákonodárců.

Hospicová péče zákonodárce nezajímá

„Dodnes nejsou legislativně ukotvené žádné normy pro poskytování této péče. Není dořešeno financování hospiců, hospicové lůžko je stále z pojišťovny hrazeno jako lůžko léčebny dlouhodobě nemocných. A to není vhodné,“ vysvětluje Miloslav Běťák.
     Žádný předpis dosud také nestanoví, kolik lidí musí v zařízení o klienty pečovat.
     Ředitelé hospiců se proto drží jen určitého kodexu, který Asociace poskytovatelů hospicové a paliativní péče vydala.
     Její členové se přitom s ministerstvem o zákoně dohadují už od roku 1998. „Doposud se nám to ale nepodařilo prosadit,“ dodal Běťák.
     Dokládají to i slova ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha. „Máme sice nový zákon o sociálních službách, který přináší řadu změn, ale je pravda, že například financování hospiců stále dořešeno není. Je to dáno i tím, že hospice stojí na pomezí zdravotní a sociální péče a začaly vznikat teprve nedávno díky snaze několika nadšenců,“ řekl.

Škromach: Peníze dostanou senioři, nikoli ústavy

Do budoucna proto vidí částečné řešení v plošných sociálních příspěvcích důchodcům: zatímco dříve posílal stát dotace ústavům, nyní dostanou senioři peníze na péči přímo na ruku. „Senioři tak budou mít podstatně větší šanci ovlivnit, zda se o ně v tíživé sociální a zdravotní situaci postará rodina, asistent nebo půjdou do ústavu. Domovy, do kterých se staří lidé nepohrnou, pak vymizí,“ vysvětlil Škromach. Hospice tak zřejmě zůstanou nevyslyšeny a jejich péče zákonem neukotvena.

Veronika Kapitánová

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz