Prachatický hospic chce pomáhat i v domácím prostředí

Vážně nemocní obyvatelé Jihočeského kraje, kteří nechtějí opustit své domácí prostředí, mají naději, že se o ně někdo postará. Prachatický hospic sv. Jana Nepomuka Neumanna chce totiž rozšířit své služby o takzvanou domácí hospicovou péči.

“Zaměřili bychom se na klienty, u nichž už péče běžných agentur nestačí. Tedy lidi s těmi nejtěžšími formami onemocnění. Naše služba by byla dostupná čtyřiadvacet hodin denně. Jsme schopni také zajistit nezbytné zdravotnické pomůcky,” nastínil novinku ředitel hospice Robert Huneš.

Podle něj zatím taková pomoc lidem v kraji chybí. Využít ji mohou například rodiny, které už péči o nemocného nezvládají nebo přesahuje jejich odborné schopnosti.

Hospic je připraven poskytování této péče ještě letos zahájit v Prachaticích, Táboře, Českých Budějovicích a v okolí těchto měst. Nyní čeká pouze na podpis smlouvy se zdravotní pojišťovnou.

“Určitě věřím, že to dopadne dobře. Minulý týden jsme vyhráli výběrové řízení na kraji, které ale není pro pojišťovnu závazné. Přesto už jsem ji o smlouvu požádal,” poznamenal Huneš.

Nabídku hospice ohodnotili odborníci v oborech domácí péče a domácí hospicová péče třemi ze čtyř hlasů. Druhá konkurenční agentura z Českých Budějovic dopadla hůře. “Důležitým kritériem byla především připravenost k zajištění tohoto druhu péče,” konstatoval vedoucí krajského odboru sociálních věcí a zdravotnictví Petr Studenovský.

Hospic sv. Jana Nepomuka Neumanna byl slavnostně otevřen před třemi lety. Jeho zaměstnanci se starají o nevyléčitelně nemocné pacienty a snaží se jim zajistit důstojný zbytek života. Zařízení se třiceti lůžky pro klienty nabízí i odlehčovací pobyty a poradenské služby.

Mladá fronta DNES; 22.1.2009; Rubrika: Jižní Čechy; Strana: 02; Autor: (zml)

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz