Jak vzniká hospic

Společenství Androméda pracuje na výstavbě hospice u Rakovníka. Než se mu to podaří, poskytuje pečovatelské a jiné služby seniorům a pořádá různé akce. Paní Lenka Petříčková popisuje, jak nápad hospice vznikl a jak se práce vyvíjí. Přejeme hodně sil a energie.

Proč jsme se rozhodli pro stavbu hospice?
Na základě životních příběhů lidí našeho Společenství nás tato myšlenka provází přes 12 let. Začali jsme v Praze u prázdného stolu a hledali architekta, který by nám zpracoval studii. Nakonec nám pomohl Prof. Ing. arch. Ivan Ruller, který přednáší na Vysoké škole architektury v Brně. Vypracoval nám studii hospice ve variantách počtu 20 — 76 lůžek. Naším přáním bylo pomoci co nejvíce lidem a postavit hospic o 76 lůžkách. Na Ministerstvu zdravotnictví jsme byli informováni, že nejvyšší možný počet lůžek pro hospic je 32. V Praze se nám nedařilo sehnat finančně dostupný pozemek a při povodních v r. 2002 jsme přišli o vybavenou kancelář. Větší ztráta však postihla našeho kolegu, který při povodni přišel o veškerý svůj majetek. Když jsme zvládli to nejhorší, pokračovali jsme v hledání pozemku pro výstavbu hospice a zjezdili desítky nemovitostí.
V září roku 2004 jsme ve Velké Chmelištné koupili budovu bývalé hospody s přilehlými pozemky. Na základě pořízení sídla jsme v únoru roku 2005 založili občanské sdružení Společenství Androméda.

Proč obnovujeme zakoupenou budovu?
Zakoupená budova byla 12 let bez provozu a také její okolí, zarostlé nálety a plevelem, bylo v zanedbaném stavu. Stanovili jsme si následující úkol – budovu opravit a vytvořit zázemí pro další výstavbu. Zprovoznit zde velkokapacitní kuchyň a společenský sál, ve kterém budeme prezentovat náš záměr. Vybudovat ve Velké Chmelištné areál pro zdravotně postižené a staré lidi a také menší hospodářství, které bude sloužit jako terapie pro zdravotně postižené. Cílem je postavit hospic sv. Antonína a sv. Terezky.

Budova prochází Obrázek odebrán.rekonstrukcí, kterou provádíme velkým dílem z vlastních peněz a po zaměstnání. Rekonstrukce byla zahájena výměnou střešní krytiny a terénními úpravami. Skladové a manipulační prostory pro provoz kuchyně jsme museli řešit přístavbou ke stávajícímu objektu. Nové prostory jsme využili také pro vybudování kotelny. Na stavbě pracujeme za každého počasí, abychom zužitkovali drahocenný čas o víkendech a dovolených. Ve staré budově jsme museli vysekat nové vedení elektroinstalace, vybudovat sociální zázemí a odpady, postavit nové příčky, oškrábat staré omítky, naštukovat stěny a stropy. Vyměnili jsme stará okna za nová a postupně zateplovali nově vytvořené půdní prostory.

Rekonstrukční práce na zakoupené budově přinesly svůj výsledek. Dvě třetiny objektu žijí svým životem. Zprovoznili jsme velkokapacitní kuchyň, sklady, sociální zázemí s WC pro vozíčkáře, společenský sál a kotelnu. Začínáme shánět vybavení stacionáře pro seniory, který zřizujeme na konci objektu. Od května letošního roku poskytujeme Pečovatelskou službu Androméda a svoje Obrázek odebrán.služby tak rozšíříme. Na výstavbu hospice intenzivně sháníme peníze.

Více informací najdete na našich stránkách.

Obrázek odebrán.Společenství Androméda

Autor/ka článku: Magdalena Pehalová