Hospic v Čerčanech na Benešovsku otevře v září

První hospic, zařízení pro nevyléčitelně nemocné, ve středních Čechách je zatím ve zkušebním provozu. Postaven byl v Čerčanech na Benešovsku a otevře se v září. Středočeský kraj ale plánuje, že by v regionu v budoucnu fungovala celkem čtyři taková zařízení.

„V koncepci rozvoje zdravotnictví máme výstavbu čtyř hospiců, což by bylo v propočtu na milion sto tisíc obyvatel dostačující. Vzniknout by měly v Mladé Boleslavi či Kolíně, aby kopírovaly území oblastních nemocnic,“ uvedl Josef Vacek, náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí. 

Za jak dlouho by se mohly začít stavět, nelze odhadnout. Podle Vacka záleží především na Ministerstvu financí, které je hlavním zdrojem peněz. „Existují kraje, které nemají žádný hospic, tudíž si myslím, že ministerstvo dá přednost jim, aby fungoval alespoň jeden hospic v každém regionu. Pak bychom měli zase šanci,“ míní Vacek. 

Hospic Dobrého pastýře v Čerčanech začne přijímat klienty od září, fungovat ale bude zatím jen jedno oddělení. V současnosti se ještě dovybavují pokoje, kterých tady bude třicet, stejně jako lůžek a zaměstnanců. Pokoje budou mít přistýlku, aby tu mohli přespat rodinní příslušníci klientů.

„Ještě sháníme dotace, proto zatím otevřeme jen polovinu hospice. Je to finančně dost náročné,“ řekl Jiří Pech, koordinátor stavby. Například speciální polohovací postel stojí kolem 50 tisíc korun.
 
Na stavbu hospice přispěl Středočeský kraj 21 miliony korun, navíc loni poslal téměř třímilionovou dotaci na jeho provoz. „Letos to bude podobné,“ slíbil Vacek. 

Peníze sem ale pošle i Praha, kde fungují pouze dvě taková zařízení. „Mile mě překvapil pražský magistrát, který část ze svého rozpočtu dá na provoz čerčanského hospice. Předpokládá se totiž, že většina pacientů bude z Prahy, protože i tam je hospiců nedostatek,“ podotkl Vacek. Zařízení se ale bude snažit vydělávat si i samo na sebe. Otevře tady restauraci s kavárnou pro veřejnost. „Lidé se už vyptávají, co je to za zařízení, jaká jsou kritéria pro přijetí, zájem je,“ řekl Pech s tím, že klienti se budou přijímat na doporučení lékaře. „Na rozdíl od domova důchodců se hospitalizace v hospici počítá na týdny i dny,“ upozornil Pech. 

Hospic provozuje Občanské sdružení Tři. Pobyt v hospici bude z části hradit pacient podle výše svého platu nebo důchodu, maximálně 250 korun na den, rodinný příslušník zaplatí 5070 korun.
 
Ještě letos by se v areálu měl začít stavět kostel.

*Markéta Bušková
*

Autor reportáže: Redakce Umírání.cz