Dříve vyslovená přání – Betty P. (komiks)

Každý lékař si někdy zažil, že smrt pacienta neproběhla tak, jak by měla.

Annals of internal medicine - Betty P.

Je důležité, aby si lékaři nebáli promluvit s pacienty o jejich posledních přáních týkajících se léčby. To ukazuje komiks ze serveru Annals of Internal Medicine. Přinášíme jeho překlad, který můžete číst paralelně s anglickým originálem otevřeným ve vedlejším okně.
 

Str. 1

FAKULTNÍ NEMOCNICE

Stav paní Hoffmanové se rychle zhoršuje. // Víme jaká jsou její přání ohledně lékařské péče?

Vlastně nevíme. Zdá se mi, že se o věcech týkajících se konce života nechce bavit.

Musíme s ní o tom promluvit. Pojďme za ní. // Jo… asi jo. Ale je mi nepříjemné o tom začínat.

To chápu… ale věř mi, že když to neuděláme, bude to o moc horší…

Každý lékař si někdy zažil, že smrt pacienta neproběhla tak, jak by měla.

Mně se to stalo krátce po tom, co jsem v nemocnici nastoupil. Kolegyně internistka mi předala svoje pacienty na začátku dlouhé víkendové služby. // Dávej pozor na Betty P., má pokročilé stádium rakoviny a vypadá to, že brzy zemře. // Co kdybychom za ní spolu zašli?

 

Str. 2

Má v kartě napsáno Neresuscitovat?

Vzhledem k tomu, že jsem měl přes noc být jejím ošetřujícím lékařem, nutně jsem potřeboval vědět, jestli se jedná o pacientku se statusem DNR (Do not resuscitate — Neresuscitovat), abych věděl jestli ji máme resuscitovat, nebo nechat zemřít, když jí přestane tlouci srdce. // I tehdy jsem už věděl, že pacienti v jejím stavu resuscitaci obvykle nepřežijí, takže jsem předpokládal, že má v kartě napsáno Neresuscitovat. // Neměla. // Resuscitovat za všech okolností.

Nemohl jsem tomu uvěřit! Byla evidentně velmi nemocná už mnoho měsíců a muselo ji mít v péči velké množství lékařů. // Copak s ní nikdo nemluvil o její nemoci… o její prognóze?// Ne…

 

Str. 3

A teď už je na mluvení moc nemocná, její děti sem skoro nechodí a ani její praktický lékař neví, co by si přála. // Sepsala si Dříve vyslovená přání?

Ne. Její onkolog si myslí, že by pacient ztratil naději, kdyby s ním tohle téma otevřel.

A co mám tedy dělat, když se jí zastaví srdce? // Asi ji budeš muset resuscitovat.

 

Str. 4

Pár hodin poté… // Pane doktore! Betty z pokoje 346 se výrazně zhoršila! // Už běžím!

Sestra měla pravdu. Byl jsem si jist, že paní do rána nevydrží.

Zatímco jsem ji vyšetřoval, moje obavy se téměř okamžitě potvrdily. // Betty naposled zalapala po dechu… // Píp píp píp píp píp píííííííííííííííííí… // — a zastavilo se jí srdce.

Str. 5

Selský rozum i zdravotnická literatura potvrzovaly, že tato kachektická pacientka v pokročilém stádiu rakoviny nepřežije… ať uděláme cokoliv. // Zdá lo se mi nesprávné vystavovat tu umírající ženu utrpení bezdůvodné kardiopulmonální resuscitace.

Ale resuscitační tým stejně nastoupila vedoucí lékař vyštěkával povely. // Začněte resuscitovat!// No, ale… // Teď hned!

Cítil jsem, jak se mi její žebra lámou pod rukama a taky jsem to slyšel. // Z úst jí vycházely příšerné zvuky.*

Z několika otvorů jí vytékala krev a tělní tekutiny.

Žaludek se mi zvedal z toho, že jsem se podílel na téhle hrůznosti.

Připadal jsem si hnusně… provinile…

Styděl jsem se. // Pane doktore!

Tohle je pokoj paní Hoffmanové. Půjdeme dovnitř? // Ano. Myslím, že je připravena. Ujměte se toho a společně to zvládneme.

Článek připravil/a: Magdalena Pehalová

Seriál Jak rozhodnout o své léčbě

Hranice mezi životem a smrtí se díky rozvoji medicíny stala méně ostrou. Právní institut dříve vysloveného přání dává nemocným možnost rozhodnout o své léčbě, když jsou v bezvědomí nebo v kómatu. Například zda chtějí resuscitovat nebo udržovat při životě na přístrojích.