Charita nově nabízí domácí hospicovou péči

V kraji Vysočina včera zahájilo činnost pět středisek hospicové péče při oblastních charitách v Jihlavě, Třebíči, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově a ve Žďáru nad Sázavou.

Profesionální týmy budou pomáhat příbuzným v péči o těžce nemocné umírající lidi v prostředí jejich domova.

„Na požádání klientů zajistí péči nejen zdravotní, ale i sociálněprávní, psychologickou a duchovní,“ řekla jihlavská koordinátorka projektu Bárka Jana Sochorová.

Peníze schválilo ještě staré krajské zastupitelstvo. Krajský úřad podle radního Petra Krčála dotuje tento projekt domácí hospicové péče letos částkou větší než 2,5 milionu korun.

Peníze schválilo ještě staré krajské zastupitelstvo. To také v pololetí poslalo na rozjezd Střediska hospicové péče v Jihlavě 1,4 milionu korun. Jeho součástí je denní stacionář pro onkologicky nemocné.

První poradenské centrum v kraji založilo Hospicové hnutí Vysočina před osmi roky v Novém Městě na Moravě.

Letos policie ředitelku střediska Ivu Kondýskovou obvinila z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek. Kondýsková podle policie neoprávněně podala klientce hospice opiát Sevredol, který pacientka neměla předepsán lékaři.

Podle koncepce kraje by měl v každé z pěti krajských nemocnic vzniknout jeden hospicový pokoj. Zatím dva roky zkušebně funguje v nemocnici na Buchtově kopci na Žďársku. O budoucnosti a financování hospicové péče chce Petr Krčál, nový krajský radní pro sociální záležitosti, jednat v nejbližších dnech se všemi jejími poskytovateli a dalšími odborníky.

Mladá fronta DNES; 28.11.2008; Rubrika: Vysočina; Strana: 02; Autor: (ČTK)

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz