Tchán má pokročilou rakovinu prostaty, téměř nejí, bolí ho břicho a má otoky nohou. Jak lze otoky ovlivnit?

Odpověď na dotaz ze dne 3. listopadu 2019 zobrazit původní dotaz
Dobry den, mame doma tchána rocnik 1940 s rakovinou prostaty, s meta do skeletu, pánve, páteře. Dle mého pokračující dal. Ma 150 fenta náplast a 3x denně 1ml Mo plus SOS. Stěžuje si na bolesti břicha- je mozne, ze meta postoupilo aj sem? Ma otekle dolní končetiny- to je z důvodu sníženého příjmu? Se srdcem se nelecil. Žádné jiné medikamntY nepoužívá. Ty otoky muzu ovlivnit jinak než podkladanim a masáži? Příjem per os je minimální- tekutiny cca 1 litr. Moc dekuji Opatrná
Alena Opatrná
Ptáte se, zda je možné, že jsou otoky dolních končetin Vašeho tchána, který trpí rakovinou prostaty s metastatickým postižením kostí, způsobené nízkým příjmem stravy a případně, jak by se mu dalo od otoků kromě masáže a podkládání pomoct. Dále se ptáte, zda bolesti břicha můžou znamenat metastatické postižení břišní dutiny.

Dobrý den, paní Aleno,

bolesti břicha můžou mít více příčin. Samozřejmě to může být metastatickým postižením břišních lymfatických uzlin, anebo jiných orgánů dutiny břišní, nejčastěji to bývají játra anebo prorůstání původního nádoru prostaty do močového měchýře anebo konečníku. Bolesti se do břicha můžou šířit také z metastázami postižené oblasti páteře. Opiáty by měly být účinné na bolest z jakékoliv příčiny. Pokud tedy bolesti břicha Vašeho tchána obtěžují a jsou časté, bylo by dobré navýšit dávku náplasti o 25-50 ug/h a také SOS dávku Morphinu na 20 mg (2 ml). Je zapotřebí se řídit tím, jak moc intenzivně tchán bolesti vnímá a jak ho omezují v denních činnostech.

Otoky nohou opět můžou mít více příčin. Pokud by byl příčinou nedostatečný příjem stravy, byly by otoky všude. Spíše se jedná o otok způsobený zduřením lymfatických uzlin v tříslech a nedostatečným návratem lymfy a žilní krve při útlaku cév v třísle. Tady opravdu nic než masáže a podkládání nohou nepomůže.

Příjem tekutin 1 litr je v situaci, kdy nemocný není výrazně fyzicky aktivní, zcela dostačující. Určitě není dobré nutit do dalšího pití a ani stravy. Je zapotřebí poslouchat a respektovat, co Váš tchán bude schopen sníst a vypít. Pokud bude slábnout, tak ani metabolismus nedokáže zpracovat a spotřebovat víc živin a tekutin, než o co si sám řekne hladem nebo žízní. Ve chvíli, kdyby se tchán nutil do většího příjmu, než snese, došlo by k neúměrné zátěži zažívacího systému a oběhového systému a vedlo by to k větším otokům a zvracení, protože by přijaté živiny a tekutiny nezpracoval, a ty by se hromadily a tížily by.

Přeju Vám i Vašemu tchánovi mnoho sil do dalších dnů.

S úctou

MUDr. Katarína Vlčková