Tatínek prodělal léčbu karcinomu prsu, za 3 roky se objevila v kostech, horší se. Co čekat, je pro něj zápal plic nebezpečný?

Odpověď na dotaz ze dne 13. února 2020 zobrazit původní dotaz
Dobrý den. Tatínek (55) měl karcinom prsa nasledovala operace a odebrani prsa,chemoterapie, ozarovani. Po třech letech, se rakovina vrátila, ale byla to rakovina kostí. Metastázy (žebra,páteř) Přestal jist, respektive nemohl jist, všechno z vracel. Po hospitalizaci na interně a různých vyšetření zjistili ze ma zúžený jícen nad žaludkem na pouhe 2mm (stenóza jícnu) závěr byl ze je to následek ozařování. Byl 7x na dilataci jícnu, bohužel nepomohlo. Po osmé návštěvě mu do jícnu zavedli stent, který tam udělal ještě větší nepořádek. Neujal se, způsobil granulovity povrch a totální neprůchodnost jícnu. Táta se silene zhoršil.. Samozřejmě zhubl, mel pouhých 56kg (jeho normální váha dříve byla cca 85kg) nemohl nic jist ani pit okamžitě jsem volala na onkologii aby mu dali kapacky na zavodneni. Protože uz mel jen 52kg .Podařilo se a hned nám dali kapacky domu. Jenže nám řekli ze rakovina ke aktivní a metastázy se rozšiřují v tech žebrech. Po te, mu při kontrole na gastru zavedli do žaludku sondu pres nos, pres kterou se živil vyzivami. Myslím ze ty výživy ho pouze udrzuji při životě, nepribral nic. Je náladový, slovně agresivní. Nyní je po dalsim zákroku hospitalizovany. Vyndali mu nosni sondu a zavedli mu do jícnu nějakou pevnější trubičku. Zkouší jist, nejde to moc dobře. Zjistili ještě ze ma zápal plic. Prosím jaká je jeho prognóza? Jak nebezpečný je v jeho stavu a oslabeni zápal plic? Děkuji.
Markéta

Dobrý den, Markéto,

Váš tatínek má za sebou mnoho vysilujících zákroků v souvislosti se závažným onkologickým onemocněným. Ve snaze vyléčit rakovinu prsu vznikla po ozařování závažná komplikace, zúženi jícnu, která společně s dalším šířením rakoviny tatínka vysiluje. To, že ani na umělé výživě není jeho tělo schopno nabrat na váze a zesílit, je právě v důsledku pokročilosti nemoci, kdy dodané živiny nedokáže jeho metabolismus využít dostatečně ve vlastní prospěch. Máte o tatínka velký strach, protože se situace komplikuje zápalem plic. Ptáte se, zda je možné, aby tatínek v tak oslabeném stavu infekci zvládl.

Vaše obavy jsou bohužel namístě. Imunita Vašeho tatínka je velmi oslabena a závažná infekce je pro něj jistě nebezpečná. Na druhou stranu máme v dnešní době velmi dobré možnosti použití kombinace antibiotik. Překonání infekce tedy není nemožné. Je ale zapotřebí počítat s tím, že vyčerpané tělo nebude schopno dostatečně zregenerovat. Kdyby se podařilo tatínkovi infekci ustát, bude ho to patrně stát další síly a nadále bude slábnout. Antibiotika můžou také zhoršit zažívání a vyvolat průjem. Je teď bohužel čas na to, volit při léčbě menší zlo a cestu, která tatínkovi co nejvíce uleví a přinese co nejméně nežádoucích účinků a trápení, i kdyby nevedla k vyléčení.

Přeji Vám mnoho sil být tatínkovi oporou v tak tíživé situaci, kdy je každý den vzácný.

S úctou

MUDr. Katarína Vlčková