Strýc má prorůstající nádor v mezihrudí, chtějí mu zavést stent do průdušky. Není to již zbytečná zátěž?

Odpověď na dotaz ze dne 5. ledna 2020 zobrazit původní dotaz
Dobry den stryci byla diagnostikovana rakovina plic objemny tumor v mediastenu s vyznamnou infiltraci struktur mediastina. Jicen pravdepidobne infiltrovan az sekundarne. V. s meta v nadledvinkach. Sama pracuji v paliativni peci, takze je samozrejmosti, ze se pistaram i o nej je to rodina. Bude pislan na zakrok k zavedeni stenu do průdušky. Zajima mě jestli nemusí zakrok prezit. A ci to pri teto diagnoze neni zbytecne. Vzdyt i tak je to otázka tydnu mozna dni. Dekuji za odpověď
Lucie

Vážená Lucie,

váš strýc má velký nádor v mezihrudí (mediastinum), který prorůstá do okolních struktur a patrně utlačuje i dýchací cesty. Měl by podstoupit zavedení výztuže (stentu) a vy se ptáte, jak moc je zákrok rizikový a zda vzhledem k celkově špatné prognóze není zbytečný, respektive zbytečně zatěžující.

Přesný nález ani žádné jiné podrobnosti o vašem strýci nemám, tak prosím berte mou odpověď jako velmi obecnou. Nádor, který prorůstá do mezihrudí ohrožuje nemocného řadou komplikací a rozvojem závažných příznaků. Může způsobit především dušení se, bolesti, krvácení, závažné infekce, rozpad tkání s vytvořením spoje mezi dýchacími cestami a zažívacím systémem. Riziko rozvoje těchto závažných komplikací může právě zavedení stentu výrazně snížit, i když jim pochopitelně zabránit nemusí. Záleží na přesném rozsahu nemoci a mnoha dalších faktorech u konkrétního pacienta. Pokud vím, riziko, že u tohoto výkonu nemocný zemře, není nepřijatelně vysoké a naopak možnost úlevy od dušnosti a bolestí a snížení rizika dalších komplikací tento výkon ospravedlňují. Je ale potřeba, vše pečlivě s nemocným a jeho blízkými probrat a na základě všech dostupných údajů posoudit míru rizika a prospěchu pro daného pacienta. Stentáž obvykle lékaři zvažují u pacientů, jejichž životní prognóza se pohybuje alespoň v řádu týdnů a měsíců. Jde-li o dny, pak velmi pravděpodobně tento výkon nemocnému příliš neprospěje ale obvykle lékaři u těchto nemocných stent ani nezvažují. Doporučila bych vám tedy podrobně vše společně probrat a zvolit nejlepší postup, který bude pro vašeho strýce nejpřijatelnější.

S pozdravem

MUDr. Irena Závadová