Nebolestivé uzliny v tříslech

Odpověď na dotaz ze dne 4. prosince 2008 zobrazit původní dotaz
Dobry den.Mela bych jeden dotaz.nedavno jsem si cetla nahodou o zvetsenych uzlinach,a tak jsem se hned zacala prohlizet.Vsimla jsem si,ze v trislech mam asi tri hrbolky fazolovityho tvaru tak pul cm dlouhy,nikdy driv jsem si toho nevsimla,protoze me neboli a myslela jsem,ze je to normalni,nedelaji mi vubec zadne potize.V lete jsem se dostala temer do anorexi kdy pri me vysce 178 cm jsem vazila pouhych 47 kg,byla jsem velmi slaba,nesnesla jsem slunicko,byla jsem porad zadychana a jedla jsem se strasnou namahou,ted mam jiz 51,5kg,ale stale se citim unavena i kdyz jim uz pravidelne a mam i chut.V srpnu mi delali vysetreni ultrazvukem celeho bricha,echo srdce,CT mozku a EEG (tocila se mi stale hlava),vse negativni,delali mi take sono st.zlazy.negativni...byla jsem taky na gastroskoipii v srpnu a po biopsii mi byl zjisten helicobacter pylori,prelecen ATB,nyni mam obcasne paleni zaludku a pouzivam MAALOX.Chtela bych se zeptat zda.li by zvetsene uzliny,ktere me ale nijak neboli mohli byt nasledkem toho vseho a mam.li se obavat lymfomu?Pak mam jeste na stehnech zezadu od koleniho ohyby nahoru malinkaty hrbolky,ktery ale pobolivaji kdyz nan na zatlacim,mohli by to byt tukove bulky nebo to souvisi se zvetsenymi uzlinami?Pobivam v Italii a v lednu pujdu urcite k doktorovi,ale i tak jsem se nejdrive chtela zeptat.Omlouvam se za dlouhy dotaz a s velkym podekovanim Vam preji krasny den.Lucie.P.S. je mi 26 let
Lucie
Ptáte se na nebezpečí nálezu nebolestivých uzlin v tříslech.

Milá Lucie,

chápu Vaše obavy, bohužel takhle na dálku bez znalosti dalších podrobností je velmi obtížné Vám dát konkrétní odpověď. U jinak zdravého štíhlého člověka jsou hmatné, nebolestivé uzliny (velikosti o jaké píšete) v tříslech normálním nálezem. Takže lymfomu se kvůli hmatným uzlinám v třísle obávat nemusíte. Pro bulky na zadní straně stehen platí v zásadě totéž – bez přímého vyšetření není možné stanovit diagnózu.

Vaše další obtíže, které popisujete, stojí za podrobnější vyšetření. Váha 47 kg při výšce 178 cm není v pořádku, i když může představovat jenom krajní hranici normálu. Z popisu ale není jasné, jestli jste vážila vždycky méně, nebo jste výrazně a nezamýšleně zhubla, případně proč jste zhubla – nechutenství, zvracení, průjmy a tak dále, jestli máte další příznaky jako třeba zvýšenou teplotu, bolesti kloubů a jiné. Velkou roli při příjmu potravy hraje také psychika – například starosti o sebe sama nebo o nejbližší členy rodiny. Všechny tyto faktory musí posoudit Váš ošetřující lékař, který Vás zná, zná podrobně průběh Vašich obtíží a který naordinoval vyšetření, o kterých se zmiňujete.

Přeji Vám, ať všechno dobře dopadne.

S pozdravem,

Irena Závadová