Musím vrátit celou dávku vdovského důchodu za červenec, když můj syn ukončil studium 19.6.2019?

Odpověď na dotaz ze dne 12. 5. 2020 zobrazit původní dotaz

Dobrý den. Pobírala jsem vdovský důchod z důvodu studujících dětí. Syn loni úspěšně ukončil studium 19. 6. 2019. ČSSZ po mě chce, abych vrátila celý vyplacený vdovský důchod. Dle mého bych měla vrátit jen část z daného měsíce. Výplatní termín mám 10. v měsíci. Musím vrátit celou částku za červenec? Děkuji

Marie
Pozor, tato odpověď je více než 6 měsíců stará a nemusí proto být již aktuální!

Píšete nám, že Váš syn ukončil studium 19.6. loňského roku a Vám tím skončil nárok na vdovský důchod, který jste pobírala z titulu péče o nezaopatřené dítě. Výplatní termín jste měla vždy 10. v měsíci. Ptáte se nás, zda jste povinna vrátit výplatu invalidního důchodu za celý měsíc červenec či pouze za jeho část.

Dobrý den paní Marie,

ČSSZ vyplácí důchody dopředu v pravidelných měsíčních lhůtách. Výplatní termíny důchodů jsou od 2. do 24. dne v měsíci vždy v sudé dny. Informace o termínu výplaty důchodu je uvedena v písemném rozhodnutí zasílaném ČSSZ, které každý příjemce dávky obdrží.

Váš výplatní termín je 10. dne v měsíci. Dávka, která byla vyplacena dne 10.6. 2019 Vám ještě náleží v celé výši a dávku, kterou jste obdržela 10.7. jste povinna celou vrátit České správě sociálního zabezpečení.

S přáním hezkých dní,

Lucie Přádová

Dotaz zodpovídá

Mgr. Lucie Přádová

Mgr. Lucie Přádová

sociální pracovnice, poradce pro pozůstalé

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz