Manžel se léčí na rakovinu slinivky břišní, má metastázu v játrech, bolesti, nechutenství atd. Mají kortikoidy smysl?

Odpověď na dotaz ze dne 23. června 2020 zobrazit původní dotaz
Dobrý den, manželovi (47let) před rokem a půl diagnostikovali karcinom ocasu slinivky břišní, metastázy v játrech. Okamžitě byla zahájena chemoterapie, téměř 14 měsíců léčby. Po necelém roce dokonce vyšetření ukázalo onem. bez metabolické aktivity. Nicméně pak se ukázalo, že metastázy opět rostou (ocas pankreatu je nekrotický asi 8cm) a nyní má v játrech 9cm velkou metastázu (progrese za 3 měsíce o 3cm), dostavily se bolesti zad, břicha, nechutenství, léčba bolesti opiátovými náplastmi. V nemocnici chtějí ještě zkusit kortikoidy (prý zlepší chuť k jídlu). Zajímalo by mě, zda v tomto případě mohou mít kortikoidy nějaký přínos a jaký (pokud vím, potlačují imunitu). A samozřejmě bych chtěla vědět, kam až ta metastáza může růst a co může způsobit s játry (žloutenka, ascites?) a jaký je horizont (vím, že to dopadne špatně)
Martina
Váš manžel se léčí s rakovinou slinivky břišní s generalizací do jater, bolesti má léčené opiátovými náplastmi. Ptáte se na efekt kortikoidů, pravděpodobný další průběh a časovou prognózu onemocnění.

Milá Martino,

kortikoidy se u onkologických pacientů používají z celé řady indikací, Vašemu manželovi by mohly pomoci s bolestmi, dále zlepšují chuť k jídlu, zmírňují nevolnosti a únavu. Pokud ošetřující lékař nasazení kortikoidů doporučuje, stojí za to jejich efekt vyzkoušet. Na výsledek není třeba čekat příliš dlouho, většinou již po 3 dnech užívání je zřejmé, zda jsou skutečně pro nemocného přínosem a má smysl v léčbě pokračovat nebo ne. Samozřejmě jako každý lék mají i kortikoidy své nežádoucí účinky, zvláště pokud se podávají dlouhodobě, proto se lékaři snaží o postupné nastavení co nejnižší, ale ještě účinné dávky.

Při progresi jaterního postižení se může objevit žloutenka, někdy i se svěděním pokožky, může se hromadit tekutina v dutině břišní (ascites), mohou se objevit krvácivé komplikace nebo psychické změny dané hromaděním škodlivých metabolitů v těle (velká spavost nebo i zmatenost při delirantním stavu). Časový horizont je obtížné takto na dálku odhadnout, spíš bych počítala s prognózou v řádu týdnů, ale samozřejmě se mohu mýlit.

Nejlepší bude, když svoji otázku položíte ošetřujícímu lékaři Vašeho manžela. Také bude dobré společně promyslet, jak co nejlépe prožít čas, který už opravdu může být vzácný a kdo všechno by Vám v tom mohl pomoci.

Je mi moc líto, že čelíte takto náročné situaci a velmi Vám přeji, abyste ji zvládli co nejlépe.

S úctou

MUDr. Kateřina Menčíková