Lze aplikovat opiátové náplasti při léčbě proleženin?

Odpověď na dotaz ze dne 20. května 2018 zobrazit původní dotaz
DOBRY DEN,CHTELA BYCH SE ZEPTAT,ZDA SE MOHOU APLIKOVAT MORFINOVE NAPLASTI PRI LECBE STARECKYCH PROLEZENIN?DEKUJI ZA VASI ODPOVED
SARKA
Ptáte se, zda opiátové náplasti jsou vhodné při léčbě bolestí způsobených proleženinami.

Milá Šárko,

pokud jsou bolesti spojené s dekubity dlouhodobé a intenzivní a běžné léky na bolest typu Paralenu, Novalginu či Tramalu ke zvládnutí bolestí nestačí nebo je nelze podat, například protože nemocný je není schopen spolknout, může být opiátová náplast vhodnou medikací.

Vždy je ale třeba indikace od lékaře, který zhodnotí celkový stav nemocného, má přehled o doposud podávaných lécích a jejich efektu a má s léčbou bolesti opiátovými náplastmi zkušenosti. Je třeba začít opatrně nízkou dávkou, abychom předcházeli možným nežádoucím účinkům (např. nevolnost, zácpa, spavost či delirium). Léčbu opiátovou náplastí je vhodné doplnit i o nějaký rychle působící lék ke zvládání akutních průlomových bolestí. Tento lék je možno podat i preventivně např. před převazem dekubitu nebo před prováděním hygieny, pokud jsou tyto manipulace pro nemocného bolestivé.

Předepsání opiátové náplasti však těžko mohu doporučit takto na dálku, když jsem pacienta neviděla. O nastavení léčby musí rozhodnout lékař, který nemocného vyšetří a zhodnotí jeho stav, může to být například i praktický lékař, který přijde na návštěvu, pokud je nemocný doma. V případě, že by lékař chtěl nastavení medikace s námi konzultovat, může v naší poradně nechat na sebe telefonní číslo, rádi se mu ozveme.

S pozdravem

MUDr. Kateřina Menčíková