Zemřela paní Cicely Saunders

Paní Cicely Saunders, žena výjimečných lidských kvalit a nezměrného ducha, zakladatelka světového hospicového hnutí, zemřela v tichosti ve čtvrtek 14.7. na lůžku St. Christopher´s hospice (jehož byla zakladatelkou)  po těžké nemoci ve svých 87 letech.

Vzdejme prosím v myšlenkách čest její památce.

Vážení přátelé a kolegové,

v loňském roce jsem měl možnost navštívit centrum moderní hospicové péče — St. Christopher´s hospice v Londýně-Sydenhamu.

Samotný pobyt byl pro mě vrcholem jedné životní etapy, jakýmsi zhodnocením smyslu mého současného pracovního zaměření a významnou inspirací do budoucna. 

Dostal jsem možnost poznat, jakou obrovskou silou disponuje hnutí, kterého jsme v paliativní medicíně součástí, a nebylo možné si nevšimnout, jak velké úcty v anglických hospicích požívala žena, jež stála u jejich zrodu, Dame Cicely Saunders.

O to více mě stejně jako jistě mnoho dalších lidí, zapálených po celém světě pro paliativní péči, oslovila zpráva od přátel ze Sydenhamu, kterou jsem v pátek 15. 7.200 5 našel ráno v počítači. Byla velmi krátká a říkala, že paní Cicely Saunders, lékařka, graduovaná zdravotní sestra a sociální pracovnice, nositelka řady ocenění, vyznamenání a mezinárodních cen, ale především zakladatelka moderního hospicového hnutí, zemřela ve svých 87 letech na lůžku zařízení, u jehož zrodu a rozvoje stála, v St. Christopher´s hospice v Londýně-Sydenhamu.

Přijměte prosím volný překlad jejího životopisu z londýnských The Times, 15.7.2005 jako jen malý hold její památce.

Ladislav Kabelka

Obrázek odebrán.Cicely_Saunders_ curriculum_vitae_cesky.pdf

Obrázek odebrán.Dame_Cicely_Saunders_CV_english.pdf

Autor reportáže: Redakce Umírání.cz