Senát má na stole zákon o eutanazii

Bude v České republice uzákoněna eutanazie, tedy dobrovolný odchod ze života nevyléčitelně nemocného pacienta, nebo se toto téma odloží k ledu?

To ukáže podzimní diskuse v Senátu. Senátorka Václava Domšová ze senátorského klubu Nezávislých totiž předložila Senátu návrh zákona o důstojné smrti.

„Veřejnost po diskusi na toto téma touží. A osobně si myslím, že je nutné o důstojné smrti hovořit. A protože se návrhu příslušného zákona zatím nikdo ze zákonodárců neuchopil, tak jsem ho podala já,“ řekla včera Právu senátorka Domšová.

Ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková (Strana zelených) tento návrh ale považuje za nešťastný. Podle ní se na situaci těžce nemocných a umírajících nelze dívat jako na volbu mezi utrpením a smrtí z rukou lékaře. Řešením má být kvalitní a dostupná hospicová a paliativní, tedy bolest tišící péče.

S tím souhlasí i sama senátorka Domšová, ale ráda by, aby se otázka eutanazie posunula o kousek dál. Senát by měl normu začít projednávat na podzim, zřejmě v září. Není ale jisté, zda získá podporu. Podle ČTK negativně iniciativu senátorky přijal například poslanec za ODS Boris Šťastný, který o uzákonění eutanazie uvažuje také. Právu ale sdělil, že na paragrafové znění zatím doba neuzrála a sám o návrhu uvažuje až zhruba za rok.

Lékaři jsou rozděleni

Ani v lékařské veřejnosti není názor na eutanazii jednotný.

„Nepatřím k jejím zastáncům. Byl jsem vychován k úctě k lidskému životu a jako lékař mám zachraňovat život, nikoliv ho ukončovat,“ soudí profesor Pavel Klener, přední český internista a onkolog.

Známý chirurg, profesor Pavel Pafko, který před lety úspěšně operoval prezidenta Václava Havla, soudí, že eutanazie je rozhodnutí přísně individuální. „Domnívám se, že společnost k tomu stejně jednou dospěje.“ Lékaři se ale shodují v jednom: odchod člověka ze života by měl být důstojný a bez bolesti. Bohužel dnes většina lidí umírá v nemocnici, často tiše, osamocena a někdy i hlady.

„Přesto ale právě v léčebnách dlouhodobě nemocných a v nemocnicích si lidé přejí umřít nejméně,“ řekl Právu Ondřej Sláma, vedoucí lékař ambulance podpůrně a paliativní onkologie Masarykova onkologického ústavu v Brně.

Martina Špinková, ředitelka Hospicového občanského sdružení Cesta domů, Právu řekla, že v ČR je v současné době dvanáct hospiců a v nich je asi 310 lůžek. „I kdybychom jich postavili sto, tak stejně to nebude stačit. Nejdůležitější je přemýšlet o tom, kde všichni umíráme, tedy v nemocnicích, léčebnách dlouhodobě nemocných a domovech důchodců, a tam se snažit péči o umírající zlepšit.“

Cikrt: Pacient může odmítnout léčbu

„Ministr zdravotnictví je rozhodně proti tomu, aby se z lékařů stali mordýři,“ řekl Právu v pondělí Tomáš Cikrt, mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Informoval, že ministerstvo zdravotnictví v připravovaných reformních zákonech umožňuje pacientovi odmítnout léčbu, a tak vlastně ukončit život.

„Nejde ale o eutanazii ve smyslu, že by lékař pacientovi při odchodu ze života aktivně pomohl. To v žádném případě ne.“ Pacient by se mohl za svého života za přísně daných podmínek rozhodnout, že odmítá oživování tam, kde například orgány nevratně selhávají a je jednoznačné, že smrt je nevyhnutelná.

Zákon, který navrhuje Domšová, má však umožnit asistovanou eutanazii či sebevraždu, kdy by se nemocný mohl sám zabít za odborné zdravotní pomoci, a nebo by smrt vyvolali lékaři na základě předchozí žádosti pacienta.

Eutanazie na přání nemocného je zatím povolena v Nizozemsku a Belgii, tolerují ji v Oregonu v USA a dále v Kolumbii a ve Švýcarsku.

Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění dvě třetiny dotázaných jsou přesvědčeny, že český právní řád by eutanazii umožnit měl.


Co je v návrhu zákona o důstojné smrti

Důstojnou smrtí se rozumí ukončení života pacienta na jeho vlastní žádost s vědomou odbornou pomocí jiné osoby.

V důvodové zprávě se mimo jiné píše, že k důstojné smrti již přikročilo nemálo států, například Nizozemí, Belgie či Oregon.

Český návrh dává možnost, aby pacientovi, který se nachází ve stavu trvalého fyzického nebo psychického utrpení, byla poskytnuta součinnost, respektive pomoc k tomu, aby si mohl důstojnou smrt vyvolat za odborné asistence sám.

Teprve na druhém místě pro osoby, které jsou kromě jiného ve stavu bezvědomí a o důstojnou smrt požádali předem, návrh zákona stanoví eventualitu vyvolání důstojné smrti lékařem samotným. Lékař, který je nápomocen důstojné smrti nebo ji vyvolá, není odpovědný za tento skutek podle trestního práva. Žádný lékař nemůže být k nápomoci důstojné smrti či jejímu vyvolání nucen.

Žádost pacienta

O důstojnou smrt, podle návrhu zákona, může pacient žádat předem pro případ, že by v budoucnu nebyl schopen vyjádřit svou vůli.

V době vyhotovení žádosti o důstojnou smrt musí být pacient plně způsobilý k právním úkonům a plně při vědomí. Žádost musí být vyhotovena písemně a musí z ní být nade vší pochybnost zřejmé, že pacient dobrovolně a po náležitém zvážení žádá o důstojnou smrt.

Pacient musí žádost sepsat vlastnoručně, datovat a podepsat. Podpis pacienta musí být úředně ověřen.

Pokud pacient nemůže číst nebo psát, nebo je nevidomý, může svoji žádost o důstojnou smrt učinit před třemi současně přítomnými svědky v listině, která musí být hlasitě přečtena a přítomnými svědky podepsána.

V paragrafu 7 se mj. píše, že k důstojné smrti lze na základě žádosti dopomoci nebo ji vyvolat pouze u pacienta, který je v situaci, kdy jeho zdravotní stav je beznadějný a kdy se nachází ve stavu trvalého utrpení fyzického nebo psychického, které je výsledkem nahodilé nebo dlouhodobé závažné a nevyléčitelné nemoci. K důstojné smrti nelze dopomoci nebo ji vyvolat u osoby pouze na základě stáří nebo bezmocnosti.

Postup lékaře

Ošetřující lékař musí podrobně seznámit pacienta s jeho zdravotním stavem, předpokládanou délkou jeho života, možnými léčebnými postupy a utišující léčbou včetně jejích účinků. Musí s pacientem také prodiskutovat jeho žádost o důstojnou smrt a nabýt přesvědčení, že neexistuje žádné jiné rozumné řešení situace pacienta a že žádost pacienta je zcela dobrovolná. Rozhovory s pacientem musejí být nejméně tři, časově oddělené, aby se lékař ujistil o trvání fyzického nebo psychického utrpení pacienta a o jeho opakované vůli.

Lékař před pomocí k důstojné smrti musí záležitost konzultovat s jiným lékařem, který musí být nezávislý ve vztahu k pacientovi i ošetřujícímu lékaři.

V paragrafu 11 se stanovují podmínky důstojné smrti: 

  • pacient trpí vážnou a nevyléčitelnou nemocí
  • pacient se nachází ve stavu nezměnitelného bezvědomí
  • zdravotní stav pacienta je s ohledem na stav lékařské vědy v té době nevratný.

Právo; 22.7.2008;Rubrika: Téma; Strana: 04 Autor

Autor/ka článku: Redakce Umírání.cz