Reportáž z III. česko-slovenské konference paliativní medicíny

Zde najdete postřehy vedoucí Domácího hospice Cesty domů Jany Valjentové z konference.

Ve dnech 24. 11.- 25. 11. proběhla v Olomouci již III. česko-slovenská konference paliativní medicíny. Zúčastnilo se jí přibližně 300 lékařů, zdravotních sester a dalších lidí, kteří v oboru pracují v nezdravotnických profesích.
Na úvod vystoupil prof. Dr. Lukas Radbruch, který vysvětlil jaké je postavení paliativní péče v Evropě v roce 2011. Paliativní péče se zde zaměřuje stále především na onkologické pacienty. Pacienti trpící jinými diagnózami, například CHOPN atd., často nemají přístup k informacím a možnostem paliativní péče a bývá pro ně obtížné dostat se do zařízení specializované na paliativní péči.
Je to obdobná situace jako v ČR, kde je paliativní péče z 90 % poskytována onkologickým pacientům.
Konference poskytla dostatečný prostor k přednesení problematik, zkušeností z oblasti péče zdravotní, psychosociální a spirituální a zazněly také různé kazuistiky. Bohužel chyběla možnost workshopů a větší interaktivity mezi přednášejícími a posluchači.
Zajímavý byl tematický rozhovor s panelem odborníků, tzv. „meet the expert“, na kterém se živě diskutovalo o dalším rozvoji paliativní péče v ČR a jejím budoucím směřování v rámci českého zdravotního systému. Významná část zúčastněných vyjádřila podporu hlavně rozvoji paliativní péče ambulantní a konziliárních návštěv, což by lidem umožnilo být co nejdéle v domácím prostředí.
V rámci Domácí paliativní péče zazněla přednáška vrchní sestry Cesty domů Anny Krutské s názvem Kompetence a vzdělanost sester v domácím hospici.
Další konference se bude konat v listopadu příštího roku v Bratislavě.

Autor reportáže: Redakce Umírání.cz