Pojďme mluvit o eutanazii

Návrh zákona, který by povolil eutanazii? Nejdříve na podzim příštího roku, říká poslanec ODS Boris Šťastný, který by v České republice chtěl otevřít diskuzi o dobrovolné smrti.
 

LN Proč jste právě teď začal mluvit o eutanazii?
O eutanazii a své podpoře mluvím už dlouho. Faktem je, že teď je v České republice významná konference, která se touto tematikou zabývá. Sešly se tam kapacity a názory na toto téma se tříbily. Na základě toho mě oslovila média jako jednoho ze zastánců eutanazie.

LN Dal jste pouze obecné téma do diskuse, anebo chystáte přímo legislativní změnu, která by eutanazii v České republice umožnila?
Domnívám se, že nejprve je potřeba, abychom o věci začali fundovaně hovořit. Nejen na úrovni všeobecné, ale i politické. Teprve poté, až se tato debata vytříbí a určité názory vyjdou na povrch… Mně se dlouhodobě líbí tzv. belgický model. Tedy že člověk, který je nevyléčitelně nemocný, na pokraji smrti a současně trpí, by měl mít možnost požádat několikrát po sobě opakovaným a notářsky ověřeným souhlasem, aby mu bylo umožněno důstojně odejít. Takže ne žádná komise, která rozhoduje o smrti. Myslím, že je třeba tu debatu otevřít. V parlamentu o tom začneme hovořit, i veřejnost bude prostřednictvím novinářů informována, budeme získávat další názory. Uvidíme, jaký bude většinový názor obyvatel země. Nemám pocit, že by takový zákon mohl být navržen dříve než na podzim příštího roku.

LN Neplatí nejčastější výtka odpůrců eutanazie? Tedy že člověk ve špatném fyzickém a psychickém stavu může souhlasit pod tíží okolností i se svou smrtí, byť si ji nepřeje?
Například v Belgii je čekací doba pět let. Co se týče stavu, o kterém hovoříte, tak tam musí být nejen ošetřující lékař, ale i psychiatr, další lékaři. A ten pacient musí být jednoznačně způsobilý k právním úkonům. Třeba v Belgii musí dát pacient souhlas opakovaně několikrát.

LN Vybíráte si témata, která jsou populární. Ať už jde o zákaz kouření v restauracích, novelu zákona zakazující ukazovat mrtvoly vzhledem k výstavě Bodies, teď jste si vybral eutanazii. Nejste spíš populista než odpovědný pravicový politik?
Odmítám populismus. Myslím, že to s pravicovou politikou co do činění má. Kvalifikovaný souhlas občana s tím, co se s ním děje nebo bude dít, je důležitý. Naopak si myslím, že socialistické, levicové myšlení říká, že stát bude chytřejší a rozhodne, co s tím tělem uděláme. Určitě si nevybírám nic populisticky. Ale máte pravdu, že ta témata jsou spíš charakteru etického než politického. Reformu zdravotnictví si pan ministr prosazuje sám a my, koaliční poslanci, jsme spíše vykonavateli kroků ministra. A toto je prostor pro aktivitu poslance.

**PRAHA 23. května 2007 | 8:47 **

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz