Přidat komentář

Reagujete na příspěvek

In reply to by Anonym (neověřeno)

Verů
14. prosince 2023
Víte, deprese je mrcha. Dá člověku pocit nesmyslnosti. Psal jste, že se Vám veškerá útěcha jeví jako prázdné fráze. Zkuste se ale zamyslet. Mnoho lidí není materiálně zabezpečeno. Nemají rodinu, děti, partnera, přátele... Takovým je pak na světě určitě moc smutno. Opakujte si, že v tomto ohledu, je Váš život naplněný a smysluplný. Pokud milujete svou ženu a děti, je to nejvíc.
Můžete si zkusit psát vděčnosti. Zní to možná jako klišé, ale když si každý večer na chvíli sednete, uděláte si čas pro sebe s dobrou mlskou nebo nápojem a napíšete co se Vám nebo třeba i Vašim dětem ten den povedlo, za co jste ve svém životě vděčný, můžete se cítit lépe.
Také rozhodně doporučuji vyhledat odborníka - psychologa či terapeuta a v případě, že tento stav trvá delší dobu (třeba měsíc), tak i psychiatra. Medikace s podporou terapie opravdu dělá zázraky, mluvím ze zkušenosti.
No a další věc - určitě i tak potřebujete pocit nějakého dalšího naplnění a smyslu v životě. To Vás může nakopnout a vrátit Vám chuť ráno vstát z postele. Zkuste si najít nové hobby a zlepšovat se v něm (píšete, že to co by Vás bavilo je často nad Vaše finanční a časové možnosti - zkuste se poohlédnout po něčem méně náročném, internet je plný rad). Můžete také zkusit jakýmkoli způsobem dobrovolničit, pomáhat druhým, případně vést různé skupiny (třeba skauting je skvělá možnost jak trávit aktivně čas, s dětmi i vrstevníky a v přírodě. Můžete také pomáhat zvířatům, nebo lidem. Protože taková věc člověku často dodá pocit smysluplně stráveného času a naplnění.
No a nebo mě napadá ještě něco - pokud chcete "něčeho dosáhnout", můžete se vrhnout do sebevzdělávání a celkově zlepšování sama sebe. Můžete si dodělat školu, učit se jazyky, pravidelně cvičit (protože pohyb hraje v psychickém zdraví důležitou roli, hlavně když je venku a ještě ideálně v přírodě), naučit se něco dobrého uvařit, absolvovat zážitkové či rekvalifikační kurzy... Je toho mnoho. Jen je potřeba hledat.
Nezapomeňte vnímat přítomný okamžik a všímat si malých roztomilostí a radostí ve světě kolem Vás. Držte se, dýchejte a žijte 🍀

Napište svoji reakci

Zadejte jméno nebo přezdívku.
Mohou vás čtenáři příběhu kontaktovat?