Dědictví po otci jsem odmítla, nemám tak na nic nárok, ani jako vypravitel pohřeb. Postupovala notářka správně?

Odpověď na dotaz ze dne 15. 12. 2019 zobrazit původní dotaz

Dobrý den, po mém otci zůstal majetek 30000.(2 důchody). Byla jsem vypravitelem pohřbu a u předběžného řízení jsem dědictví odmítla. Z tohoto důvodu nemám na nic nárok ani jako vypravitelka pohřbu. Postupovala prosím notářka správně? Děkuji za odpověď Eva Mádrová

Eva Mádrová

Dobrý den,

podle procesních předpisů je v případě tzv. nepatrného majetku možnost zastavit dědické řízení a nepatrný majetek vydat vypraviteli pohřbu. Paní notářka zřejmě existující majetek nepovažovala za nepatrný, proto namísto zastavení řízení a vydání majetku Vám přistoupila k poučení Vás jako dědice o možnosti dědictví odmítnout. Ze zákona měla povinnost poučit Vás o náležitostech a následcích odmítnutí dědictví. Pokud Vás náležitě poučila a rozhodla jste se dědictví odmítnout, pak zřejmě není co paní notářce vytknout. Z Vašeho dotazu mi nicméně není jasné, proč jste se rozhodla pro odmítnutí dědictví, pokud otec zanechal pouze majetek a nikoliv dluhy.

Pro lepší posouzení bych potřebovala znát podrobnosti z průběhu řízení. Pokud se domníváte, že paní notářka nepostupovala správně, doporučuji konzultovat další postup s advokátem, který se znalostí podrobností bude lépe schopen navrhnout možnosti řešení.

S pozdravem

Barbora Vráblová

Dotaz zodpovídá

JUDr. Barbora Steinlauf, MA, Ph.D.

JUDr. Barbora Steinlauf, MA, Ph.D.

právnička v oblasti zdravotnického práva

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz